Az én hobbim: ősi karavánutak

facebook megosztás

Az egzotikus Selyemúton kalandozhatnak képzeletben azok, akik ellátogatnak a HSMK legújabb kiállítására. A tárlat az egyik legjelentősebb ősi karavánutat mutatja be Gelencsér Gábor gyűjteményén – zászlókon, szalvétákon, könyveken és numizmatikai érdekességeken – keresztül.

Az én hobbim-sorozat legújabb kiállítását Benedek Miklós, a Magyar Földrajzi Társaság zalai titkára nyitotta meg. Mint mondta: a Selyemút azt bizonyítja, hogy már több mint kétezer évvel ezelőtt is fontos volt a Kelet és a Nyugat közti kapcsolat. A Selyemúton Ázsiából Európába és Afrikába szállítottak több útvonalon és csomóponton keresztül árukat.

– Nemcsak selyemmel kereskedtek, hanem porcelánnal, drágakövekkel, ékszerekkel, különböző fűszerekkel, élőállatokkal. Mindennel foglalkoztak – mutatott rá.


A kiállítás megnyitóján. Balról jobbra: Gelencsér Gábor ny. újságíró, Horváthné Gelencsér Edit, a HSMK intézményegység-vezetője és Benedek Miklós, a Magyar Földrajzi Társaság zalai titkára (Fotó: Gergely Szilárd)

A Selyemútnak több ága volt, és a szárazföld mellett az Indiai-óceánt is érintette. Története mellett Közép-Ázsia jelenébe is bepillantást nyerhetnek az érdeklődők.

– Hozzám a legközelebb Üzbegisztán áll, mert nagyon sok magyar vonatkozása van. Kőrösi Csoma Sándor és Vámbéry Ármin is megfordult üzbég városokban, így Buharában, Hívában és Szamarkandban. Továbbá a közép-ázsiai, illetve belső-ázsiai kutatások azt is igazolják, egy másik neves magyar, Stein Aurél is megfordult ezekben a városokban – mondta Gelencsér Gábor.


Ilyen és ehhez hasonló különlegességeket is lehet látni a tárlaton. A szalvéta grafikáját az egzotikus Selyemút ihlette (Fotó: Gergely Szilárd)

A nyugalmazott újságíró gyűjteményéből zászlókat, díszes papírszalvétákat, könyveket és numizmatikai érdekességeket is megnézhetnek az érdeklődők november 10-ig a HSMK földszinti előcsarnokában.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.