Az ország minden szegletéből érkeztek a becsehelyi kákiszüretre

Az ültetvény tulajdonosai kétnapos „Szedd magad!” akciót hirdettek a hétvégére. Az állandó fejlesztéseknek és a nagy érdeklődésnek köszönhetően a Harcz család úgy tervezi, hogy pár éven belül a szupermarketek polcain is megtalálható lesz a dél-zalai datolyaszilva.

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is kóstolóval várták az érdeklődőket a becsehelyi hegyháton. Az ültetvényt Harcz Endre és testvére, Balázs hozta létre öt éve. Kezdeményezésük ma már arra a szintre jutott, hogy több vállalkozó előtt jó példaként szolgál a muraföldei káki sikere. – Most még a káki, a magyar füge és a magyar kivi is kuriózumnak számít, bár tudjuk nagyon jól, hogy megterem. Sőt, azt lehet mondani, hogy ízletesebb, mintha külföldről hoznák ide ezt a gyümölcsöt. S hogy többen kedvet kapjanak ehhez, azt remélem, az is segíti, hogy néhányan egzisztenciát, jövedelmet tudnak teremteni ebből – hangsúlyozta Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő.

A szervezők idén is korlátozást vezettek be, egy család maximum 3 kg kákit vihetett magával. A termés mennyisége ugyan elmaradt a tavalyitól, a minősége azonban jóval felülmúlta azt. – Az első drasztikusabb metszést hajtottuk végre a fákon, a metszés pedig mindig gyümölcskieséssel jár. Jövőre viszont reméljük, hogy újra több gyümölcsünk lesz. Idén a darabszám kevesebb, viszont sokkal szebbek és nagyobbak a gyümölcsök, mint múlt éven. Mértünk 44 dekásat is, ez majdnem a duplája a bolti méretnek egyébként – hangsúlyozta Harcz Endre őstermelő.


A Harcz testvérek kezdeményezését a kezdetektől támogatta Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő (Fotó: Gergely Szilárd)

A Harcz testvérek jelenleg másodállásban foglalkoznak a kákiültetvénnyel. Az állandó bővítésnek – már mintegy 1000 fát gondoznak – és munkájuk sikerének köszönhetően azonban hamarosan kizárólag ebből szeretnének megélni. – Ebből szeretnénk megélni, ezért a feldolgozás is megvalósulni látszik, valami lesz belőle. Ez egy hosszútávú terv, illetve a másik területünkön, ahova az idén ültettünk, oda is majd „Szedd magad!” akciót fogunk hirdetni. Előfordulhat, reménykedünk benne, hogy 5-10 éven belül annyi termésünk lesz, amit „Szedd magad!”-ban már nem tudunk eladni – említette Harcz Balázs őstermelő.

A hétvégi kákiszüretre Vasvárról, Budapestről, Győrből, sőt, még Kecskemétről és Szegedről is érkeztek érdeklődők.