Balogh László: Nem létezhet kiállás a múlt szeretete és az emlékezet nélkül

facebook megosztás

A múlt és az emlékezet egyben értékmérő: a valódi barikád. Ami megkülönböztet és elválaszt: hitványt és nagyszerűt, gyávát és szabadot, árulást és hűséget – mondta Balogh László az 1956-os forradalom és szabadságharc 63. évfordulóján tartott nagykanizsai megemlékezésen. Beszédében a polgármester kiemelte: kiállni valamiért nem lehetséges puhán és várakozón, nem lehetséges ülve vagy megpihenve.

Méltó módon hajtott fejet Nagykanizsa 1956 hősei előtt. A hagyományokhoz hűen a Deák téren kezdődött a megemlékezés az ünnepélyes zászlófelvonással. Ezt követően az ’56-os emlékkertben a város vezetősége, politikai pártok, civil szerveztek, iskolák és egyesületek képviselői helyezték el az emlékezés koszorúit.

A Medgyaszay Házban Balogh László mondott emlékbeszédet. Nagykanizsa polgármestere beszédében hangsúlyozta, a drámai hős csak úgy válhat csodává, ha képes túllépni önmagán, egyéni szempontjain, és fel tud emelkedni a múlt nagyjaihoz.


Nagykanizsa polgármestere beszédében hangsúlyozta, a drámai hős csak úgy válhat csodává, ha képes túllépni önmagán (Fotó: Gergely Szilárd)

– Hitet téve és igazolva, ahogy mindig a történelemben, úgy 1956-ban, a forradalom és szabadságharcban is, a barikádnak csak két oldala lehet. Az egyik oldalon a közös akarat, mely küzdött a szabadságáért: az irányis gimnazisták és tanáraik, a Csittvári Krónika szerzői és társaik, a kanizsai srácok és apáik, Orbán Nándor és bajtársai, a munkások és az élet hétköznapi hősei. És az áldozatok, a 15 éves Balázs Lászlók és anyáik. Mindazok a barikád ezen oldalán álltak, akiket elragadott a múlt nemes öröksége és a jövő szabadságának ígérete – mondta Balogh László.

„Emiatt kell, hogy megőrizze akaratukat az emlékezet, a mi emlékezetünk. Megannyi apró részletével, beszínezve és élettel telítve minden fehér foltot, mely a felejtést és a felejtőket támogatja. Mert olyan korban élünk, melynek gyökérzetét a történelem legveszélyesebb eszméi mérgezték és mérgezik, így jelen világunk virágai a legszörnyűbb vegyületből bomlanak ki. A barikád másik oldalán ugyanis azok voltak, kik a gyávaságuk mögé bújva és saját hatalmuk biztosítása érdekében összefogtak bárkivel, aki csak prédát látott ott, ahol pedig érték lakozik. Mert a barikád azon oldalán egyszerűbb állni: nincs felelősség, csak jutalom, nincs gerinc, csak hajlongás, nincs érték, csak érdek, nincs ember, csak szolga. De nincs szabadság se, csak alku és pozíció” - folytatta beszédét a polgármester. Balogh László felhívta mindenki figyelmét arra, hogy fontos megszólítani minden köztünk élő hőst, ki hallgatásra ítéltetett. Megszólítani mindent és mindenkit, ki a barikád ezen oldalán állt; és kiállt a magyar szabadságért.


A Piarista-iskola diákjainak „Corvin-köziek” című emlékműsora zárta a délelőtti ünnepi programot (Fotó: Gergely Szilárd)

A polgármester beszéde után a Történelmi Nemzetőr Emlékérem és az 1956-os Magyar Nemzetőrség Nagy Csillag Kereszttel kitüntetéseket adták át, majd a Piarista-iskola diákjainak „Corvin-köziek” című emlékműsora zárta a délelőtti ünnepi programot. A megemlékezés este hat órakor fáklyás felvonulással folytatódik.

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.