Bárhogy lesz… - ne legyen akárhogy… címmel nyílt kiállítás a Palini Inkey Boldizsár Általános Iskolában

Bárhogy lesz… - ne legyen akárhogy… címmel nyílt kiállítás tegnap a Palini Inkey Boldizsár Általános Iskolában. A tárlat az 1956-os forradalom és szabadságharc kanizsai, dél-zalai történéseit mutatja be korhű fotók és dokumentumok segítségével. A sajtóanyagokkal is kibővített emlékkiállítást október 25-ig tekinthetik meg az érdeklődők az intézmény aulájában.

A diákok ünnepi műsorával kezdődött a megnyitó. A kiállítás anyagát – amit bárki megtekinthet az iskola nyitvatartási idejében – a Nagykanizsai Kulturális Egyesület állította össze. – Egy kiállítás megszervezése csak méltó módon történhet. S ennek remek helyszín a mi iskolánk, hisz egy Inkey-kastély épülete. ’56 emlékezete azért is nagyon fontos, mert bár a tankönyvekből erről tanulunk, hisz nyolcadikos tananyag, azt gondolom, a helyi, a nagykanizsai vonatkozások is nagyon fontosak. A kiállítás képanyagának jelentős része a kanizsai eseményeket idézi fel. Úgy gondolom, hogy akár egy rendhagyó történelemóra keretében is megismerhetik ezt a gyerekek - fogalmazott Suhai Zsolt, a Palini Inkey Boldizsár Általános Iskola intézményvezetője.

A tárlat célja, hogy a mai diákok minél többet tudjanak a 63 évvel ezelőtti helyi eseményekről, valamint, hogy méltó emléket állítson az 1956-os forradalom és szabadságharc tisztaságának. – 1848-49 után körülbelül 200 hőst ítéltek halálra. 1956 után – erről kevésbé tudunk és beszélünk – több mint 400-at. Már csak ez a számadat is alátámaszthatja azt, hogy   ’56 emlékezetével nagyon kell törődnünk, már csak azért is, mert sok a fehér folt még helyi szinten is – mondta Balogh László, a humán bizottság elnöke.

A kiállításmegnyitón Balogh László – egyebek mellett – a három ’56-os kanizsai mártír sorsát is ismertette a diákokkal.