Deák Ferenc szobránál emlékeztek a neves zalai jogászra – az igazságszolgáltatást dr. Sorok Norbert képviselte

facebook megosztás

Idén már 140 éve, hogy közadakozásból felépítették Deák Ferenc, a híres zalai jogász megyeszékhelyi mementóját. Az 1803. október 17-én született jogászra nem csupán a jogászok emlékeztek megyeszerte. A részletekről dr. Bartalné dr. Mentes Juditot, a Zalaegerszegi Törvényszék sajtószóvivőjét kérdeztem.

Deák Ferenc 1803. október 17-én született a Zala megyei Söjtörön. Születésének évfordulóján megyeszerte tartottak megemlékezéseket. A Zalaegerszegi Törvényszék épülete előtti Deák Ferenc téren dr. Sorok Norbert, a Zalaegerszegi Törvényszék elnöke koszorúzott.

Deák – aki 1843. szeptember 2-án a mai törvényszék dísztermében azért utasította vissza az országgyűlési követséget, mert a nemesi adómentesség elvét nem volt hajlandó képviselni – közadakozásból kapott szobrot 1879-ben Zalaegerszegen. A Deák Ferencet életnagyságnál nagyobb, zsinóros ruhában ábrázoló bronzszobrot az egykori vármegyeháza (ma törvényszék) épülete elé helyezték el.


A fotón balról jobbra: Dr. Sorok Norbert, Dr. Szabó Ernő, Dr. Kondákor Ferenc

2019. október 17-én ennél, az országban elsőként felállított, ma 140 éves Deák-szobornál is tartottak megemlékezést, amelyen a jogászság képviseletében a Zalaegerszegi Törvényszék elnöke, dr. Sorok Norbert, a Zala Megyei Főügyészség részéről dr. Kondákor Ferenc főügyésszel, valamint a Magyar Jogász Egylet Zala Megyei Szervezetének elnökével, dr. Szabó Ernővel együtt helyezett el koszorút.

Ugyanezen a napon délután Deák szülőfalujában, Söjtörön a bíróságok nevében is elhelyezte az emlékezés koszorúját dr. Sorok Norbert.

Papp Attila

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.