Egy lépéssel közelebb Sagan magyarországi Giro részvételéhez

Napjaink egyik legkedveltebb országúti kerékpárosa, Peter Sagan sosem indult még a Giro d’Italia-n. A 2020-as, Magyarországról rajtoló útvonal óriási lehetőséget ad arra, hogy a szlovák világsztár rajongói a korábbinál sokkal kevesebb utazással láthassák őt egy háromhetes körversenyen.

De miért nem ment idáig Sagan az Olasz Körversenyen, amikor kint is élt, beszéli a nyelvet, imádja az országot és olasz csapatban is tekert? Karrierje során a háromhetesek közül mindig inkább a Tour de France-ot részesítette előnyben, ahol hétszer nyerte meg a zöld trikót, mely a verseny több, mint 100 éves történetében is rekordnak számít. A másik indok pedig, a Tour of California régóta egybeesik mindig a Giro időpontjával. Mivel Sagan csapatának (és neki személyesen is) a Specialized az egyik szponzora, érthető ha az amerikai márka az USA legfontosabb és legnezettebb országúti versenyén szeretné ott látni a szlovákot és “megkapni” az emiatt létrejövő óriási médiamegjelenéseket.

A Giro magyarországi szervezői megbízásából a Magyar Kerékpáros Szövetség vezetői is felvették már a kapcsolatot a Szlovák Kerékpáros Szövetséggel, Sagan lehetséges jövő évi Giro indulása ügyében. Sajnos a szomszédos szövetség sem tudott ebben segíteni, Sagan programjára nincsenek ráhatással.

Október 24-én, Milánóban mutatják be a 2020-as Giro teljes útvonalát a szervező RCS cég meghívását ezúttal elfogadta a Bora-Hansgrohe kapitánya is. Ez még önmagában nem jelenti azt, hogy Sagan azért vesz részt az útvonal bemutatón, mert indulni is fog a versenyen, de jó előjelnek tűnik. A zsolnai bringás korábban már többször nyilatkozta, hogy karrierje során legalább egyszer biztosan indulni fog a Giro-n, szurkolóinak ezrei örülnének, ha a szlovák határtól nem messze megvalósuló szakaszokon láthatnák kedvencüket. Ez természetesen Magyarországnak is óriási idegenforgalmi bevételt jelenthetne, hiszen nem csak Szlovákiából, de más környező országokból is rengetegen eljönnének hozzánk, ha valóban rajthoz állna a körversenyen.

Egész karrierje során a tavaszi klasszikus versenyekre fókuszált, majd általában pihenőt, aztán több hetes magaslati edzőtábort tartott a Tour de France előtt. Giro részvétele esetén az is opció lehet, hogy a szlovák nem csinálja végig mind a 21 szakaszt és igy rá tud pihenni a Tour-ra is. Egy bizonyos, az UCI szabályok azt nem teszik lehetővé, hogy egy megkezdett verseny feladasá után, az adott verseny vége előtt a versenyző egy másikon álljon rajthoz, így Sagannak és szponzorának választania kell a Kaliforniai és az Olasz Körverseny között.

Forrás: velo.hu