Egykilós bazaltkővel dobta fejbe egy fiatalkorú a haragosát Dél-Zalában

facebook megosztás

Az életveszélyt okozó testi sértéssel vádolt kamaszon kívül bíróság elé áll szerdán csaló, tolvaj, egy betörőbanda, valamint egy boxeres támadó is.

Egykilós bazaltkővel dobta fejbe egy fiatalkorú a haragosát Dél-Zalában

Életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt mehet holnap a Zalaegerszegi Törvényszék dr. Gergye Tamás bíró vezette büntetőtanácsa elé a fiatalkorú T. L., aki egy bazaltkővel dobta fejbe haragosát Dél-Zalában.

2018. április 10-én kora este a fiatalkorú vádlott és testvére egy szlovén határ menti településen biciklizett, amikor elhaladt mellettük a sértett, akivel már régóta ellenséges viszonyban voltak. Szóváltás alakult ki köztük, mire a férfi leszállt a kerékpárjáról, a vádlott és testvére pedig köveket dobált felé, aki emiatt visszaszállt a biciklire, s továbbindult. A vádlott ekkor magához vett egy több mint 1 kg-os bazaltkövet, majd fejbe dobta. Az ütés következtében a férfi átesett a kerékpárján és eszméletét vesztette. A fiú ezután elhagyta a helyszínt.

A támadás következtében a sértett a halántékcsontja benyomatos, darabos törését, az esés folytán pedig orrcsontja, valamint singcsontja törését szenvedte el. Szerdán az elsőfokú, nyilvános előkészítő ülésen a vádlott meghallgatása várható.

A börtönből, telefonon keresztül húzta le 100.000 Ft-tal az idős sértettet

Elsőfokú nyilvános előkészítő ülésére megy holnap a Zalaegerszegi Járásbíróságra O. I., akit információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntettével vádolnak a megyeszékhely ügyészei. O. I. sorsáról dr. Seruga Teodóra büntetőbíró dönt majd.

A 33 éves, mesztegnyői férfi jogerős szabadságvesztés-büntetését tölti az egyik  országos büntetés-végrehajtási Intézetben. A férfi pontosan meg nem határozható körülmények között beszerzett egy Sony Ericsson típusú, kártyafüggetlen mobiltelefont, valamint három SIM kártyát, majd azokat a zárkájában engedély nélkül magánál tartotta. O. I. a SIM kártyákat mobiltelefonon keresztül indított hívással regisztrálta, illetve a 70-es hívószámú SIM kártyát egyik zárkatársával regisztráltatta az esetről tudomással nem bíró, egy a férfit nem ismerő győri lakos nevére és adataival.

O. I. 2018. április 05-én felhívta a 80 éves sértettet és – kihasználva a sértett idős korát – Kaposi Tamás néven bemutatkozva azt a valótlan történetet adta elő, hogy a telefontársaság központjából telefonál és adategyeztetés céljából szüksége lenne a sértett bankkártyájának adataira. A sértett a hívást lakóhelyén fogadta, elhitte az előadottakat és gyanútlanul megadta a MasterCard típusú bankkártyájának minden adatát.

Ezt követően O. I. felhívta Balatonszabadiban lakó ismerősét, megkérte, hogy lépjen be a telefontársaság  weboldalára és az általa bediktált bankkártya-adatokkal töltsön fel egy szintén általa megadott telefonszám egyenlegére 99.999,-Ft-ot. Ezt ismerőse meg is tette, nem tudva, hogy a bankkártya adatai honnan származnak: belépett a weboldalra, majd a  lediktált bankkártya-adatok felhasználásával a megadott telefon SIM kártya egyenlegére feltöltött 99.999,-Ft-ot.

A sértettnek okozott 99.999 forint kár utóbb megtérült.

O. E. boxerrel támadt haragosára

Testi sértés bűntette a vád O. E. ellen, aki egy boxerrel okozott súlyos sérüléseket haragosának.

A vád szerint O. E. 2018. szeptember 8-án este felkereste a sértettet, hogy az őt korábban ért bántalmazás miatt elégtételt vegyen. A férfival a testvérénél találkozott, ahol az éppen beszélgető sértettet a jobb kezén lévő boxerrel arcon ütötte, majd sietve távozott. A sértett eszméletét vesztette, orrcsontjának és szemgödrének törése 8 napon túl gyógyult.

Szerdán az elsőfokú nyilvános előkészítő ülésre kerül sor a Zalaegerszegi Járásbíróságon, ahol a vádlott kihallgatása várható: ítéletet dr. Palkó Tamás büntetőbíró hirdet majd az ügyben.

A „szerelme” rábeszélésére lopta meg a saját anyját a kanizsai lány

Nem éppen a következő történet jut az ember eszébe, ha szerelemről beszél: egy kanizsai lány a barátja rábeszélésére lopta meg a saját anyját, és okozott ezzel, majd 13 millió forintos kárt a saját családjának. Holnap ismét a Nagykanizsai Járásbíróság dr. Török Judit vezette büntetőtanácsa elé állnak majd, ahol már a bűnügy tanúit hallgatja meg a bíróság. Az elszomorító büntetőügy részleteiről 2018 májusának végén a Zala Megyei Főügyészség sajtószóvivőjétől, dr. Pirger Csabától érdeklődtünk, ebből idézünk most.

A bűnügy II. rendű vádlottja, a H. monogramot viselő nő szerelmi kapcsolatot ápolt az elsőrendű vádlottal, a különös visszaesőnek minősülő U. V. -al. Ennek kapcsán U. V. többször megfordult a II. r. terhelt által lakott nagykanizsai családi házban, ahol H. az édesanyjával, dr. H. sértettel, valamint a néhai nagyanyjával élt együtt. U. V. terheltnek a látogatások során alkalma volt körbejárni a lakóházat, így meggyőződhetett arról, hogy a sértett nagyon jó anyagi körülmények között él, amelyet az is megerősített benne, hogy a sértett – U. V. kérésére – korábban többször is kölcsönadott neki. U. V. a családi házban tartózkodása során, többek között a sértett néhai édesanyja által használt szobában is járt, ahol a sértett évek során összegyűjtött megtakarítását a nagymama ágyának ágyneműtartó részében rejtette el és őrizte.

Ilyen előzményeket követően, 2017. augusztus 27-én a késő délutáni, kora esti órákban U. V. terhelt két személy társaságában megjelent a sértett lakóházánál, ahová csengetést követően „szerelme”, a II. rendű vádlott H. be is engedte őket. Megérkezésüket követően a vendégek, a lakóházban tartózkodókkal együtt a nappaliban foglaltak helyet, beszélgettek, illetve zenét hallgattak. Eközben I. r. U V. terhelt jelezte, hogy nagyon melege van, ezért a lakóházban élők engedélyét kérte, hogy lefürödhessen, amelybe azok beleegyeztek. Ezután U. V. a többieket hátrahagyva, egyedül a lakóház emeletére ment, ahol általa is tudottan nem csupán a fürdőszoba, hanem a néhai nagymama által használt szoba is volt. U. V. először valóban a fürdőbe ment, de néhány perc múlva innen beosont a nagymama szobájába, ahol az ágyneműtartóba rejtett készpénzt megtalálta. Eközben a nappaliba tartózkodó sértettnek gyanússá vált, hogy U. V. vádlott már hosszabb ideje az emeleten van, illetve, hogy a víz nem folyik, viszont lépteket hall az anyja szobája felől, ezért a családi házban tartózkodó egyik ismerősét, és a II. rendűként megvádolt lányát is U. V. után küldte az emeletre. Az I. rendű terhelt éppen a nagymama szobája felől érkezett, amikor a sértett ismerőse elsőként felérkezett az emeletre, amelyet U. V. is észlelt, ezért agresszív hangnemben elküldte onnan a személyt, aki ennek eleget is tett. Közben a II. rendű vádlott H. szintén felért az emeletre, ahol, az ekkor már ismét a fürdőszobában tartózkodó terheltnek segített megmosakodni. Majd, miután ezzel végeztek, U. V. megkérte a lányt, hogy menjen át vele a nagymama szobájába.

H., aki erős érzelmi kötődése miatt U. V. terhelt befolyása alatt állt, ebbe beleegyezett, majd követte őt a nagymamája által használt szobába. Itt U. V. az ágyneműtartót felemelte és az abban található 38.950 eurót, 1300 USA dollárt, valamint 600.000 Ft készpénzt magához vette. Megkérte bűntársát, a sértett lányát, hogy segítsen neki úgy kijutni a lakóházból, hogy azt senki ne vegye észre. H. vádlott – aki némi sértettséget is érzett azért, hogy az édesanyja neki alig ad pénzt, míg másoknak rendszeresen kölcsönt nyújt – ez ellen nem tiltakozott, és kijelentette, hogy „Vigyed!”. Ezután az emeletről a nappaliba mentek, ahol a megfelelő pillanatban, amikor senki más nem figyelt, II. rendű H. a családi házból, a bejárati ajtón át, a készpénzzel együtt kiengedte U. V.-t, majd azért, hogy a távolléte senkinek ne legyen feltűnő, a lakóházban tartózkodó többi személy figyelmét elterelte. Körülbelül 40 perc elteltével U. V. visszatért, akit a lány észrevétlenül beengedett a házba. Nem sokkal később U. V. és a házban lévő személyek távoztak, a sértett pedig az emeletre indult, hogy pénzt vegyen magához, amivel a dohányboltba szeretett volna menni. Ekkor vette észre, hogy eltűnt a majd 13 millió forint készpénze.

Mivel az emeleten korábban más idegen személy az I. rendű terhelten kívül nem járt, a sértett azonnal U. V.-t gyanúsította a készpénz elvételével, ezért üzenetet is küldött neki, amelyben közölte vele, hogy „Hozza vissza a pénzét, mert ha nem a rendőrséghez fordul! ”. U. V. ezért, körülbelül 10 perc múlva megjelent a sértett házánál, ahol tagadta, hogy bármilyen köze lenne a sértett pénzének az eltűnéséhez, egyúttal felajánlotta a sértettnek, hogy ha nem hisz neki, akár ellenőrizheti is. Emiatt dr. H. és a másodrendű vádlott lánya az U. V. által lakott kanizsai lakásához indultak. Az indulást megelőzően azonban, az I. rendű terheltnek még sikerült néhány percig kettesben maradnia a sértett lányával, akinek ekkor 2.000.000 Ft-ot ajánlott fel, ha nem árulja el őt, és azt ígérte, hogy az összeget másnap oda adja neki, aki ebbe bele is egyezett.

Ezt követően a sértett és a lánya valóban elment U. V. lakására, akit dr. H. itt újból számon kért, azonban a lakásban nem néztek körül. A sértett lánya, a korábbi ígéretének megfelelően nem árulta el U. V.-t. A saját és az I. rendű vádlott bűncselekményben betöltött szerepét kizárólag a büntetőeljárás megindulása után, a lopást követő nap foganatosított, folytatólagos tanúkihallgatásakor tárta csak fel. A bűncselekménnyel okozott 12 millió 776 ezer 844 forint kár végül nem térült meg. Mindezek miatt, U. V. terheltet, mint különös visszaesőt, jelentős értékre elkövetett lopás bűntettével, míg a sértett lányát, a másodrendű terhelt H.-t jelentős értékre, bűnsegédként elkövetett lopás bűntettével vádolta meg a Nagykanizsai Járási Ügyészség. Különös visszaesőnek azt a visszaeső, tehát korábban már bűncselekményt elkövetett személyt nevezzük, aki mindkét alkalommal ugyanolyan, vagy nagyon hasonló bűncselekményeket követ el.

Keszthely térségét fosztogatta a betörőbanda

B. J. és 5 társa ellen lopás bűntette a vád, amely szerint az állandó munkahellyel, rendszeres jövedelemmel nem rendelkező vádlottak 2017-ben elhatározták, hogy Keszthely környékén hétvégi házakba törnek be, illetve külterületi ingatlanokról használati eszközöket tulajdonítanak el, hogy ezek értékesítéséből szereznek pénzt. Összesen 41 esetben tulajdonítottak el jogtalanul ingóságokat – akkumulátor, háztartási gépek, motorfűrész, fűkasza, italok, szerszámok stb. – cca. 1.700.000 forint kárt okozva a sértetteknek.

A holnapi, elsőfokú nyilvános előkészítő ülésen a vádlottak kihallgatása várható. Ítéletet a Keszthelyi Járásbíróság büntetőbírája, dr. Palotay András hirdet majd az ügyben.

Papp Attila

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.