Éles látással a biztonságos vezetésért

facebook megosztás

Az információk 90%-át a szemünkön keresztül kapjuk, és ezért a biztonságos autós közlekedés egyik legfőbb feltétele, hogy a vezetőnek kifogástalan legyen a látása. Vezetés közben rengeteg dologra kell figyelni és az olyan külső hatások, mint a köd, eső vagy vakító napsütés még inkább szükségessé teszik az éles látást. A Látás Világnapjához kapcsolódva a Europcar Autókölcsönző a sofőrök figyelmét hívja fel a megfelelő látás fontosságára.

A jogosítványhoz szükséges egészségügyi alkalmassági vizsgálatot 50 éves kor alatt 10 évente kell megújítani – 50 és 60 év között 5 évente, 60 év felett 2 évente –, de ettől függetlenül szemvizsgálatra évente egyszer minden sofőrnek ajánlott lenne elmennie. A legtöbb látászavar, ha időben felismerik, könnyen korrigálható. Összegyűjtöttük azokat a látáshoz kapcsolódó tényezőket, amik elengedhetetlenek a biztonságos vezetéshez:

  • Szemüveggel vagy anélkül az egyik legfontosabb tényező a tökéletes és éles távolra látás. Vezetés közben másodpercek alatt kell meghoznunk döntéseket, és ha nem látunk megfelelően, nem tudjuk jól felmérni a szituációt és ez könnyen balesethez is vezethet.
  • Előzésnél, sávváltásnál, parkolásnál elengedhetetlen, hogy a szem mélységérzékelése és a térlátás kifogástalan legyen. A gyenge térlátás nem tesz egy sofőrt alkalmatlan vezetővé, ilyen esetben még sűrűbben kell használni a tükröket és fontos gyakrabban oldalra fordulni.
  • A színvakság nem zavaró a vezetésnél, mert a közlekedési lámpákat meg lehet tanulni. Inkább a farkasvakság nehezítheti meg szürkületben a vezetést. Aki ilyenkor nem biztos a látásában, inkább induljon el egy kicsit később, vagy ha van rá mód, kérjen meg valakit, hogy vezessen.
  • Az őszi-téli hónapokban gyakrabban jelentkezhet szemszárazság, amit a fűtés okozhat, és ilyenkor elkezd könnyezni a szemünk. Állítsuk át a fúvófejeket, hogy ne közvetlenül a szemünkre fújja a levegőt, és ha szükséges, használjunk szemcseppet.
  • A zöldhályog jelentősen ronthatja a látást, ami hatással van a vezetésre is. Ilyenkor rosszabbul látunk a sötétben, érzékenyebbek vagyunk a fényszórókra és csökken a látószögünk is.
  • Hosszabb távnál felmerülhet szemfáradtság is, ilyenkor érdemes gyakrabban megállni egy kis pihenőre.

A vezetésnél a tökéletes látáson kívül a jó láthatóságra is ügyelni kell. Törekedjünk arra, hogy ha nem is mosatjuk le az egész autót, a fényszórókat és a helyzetjelzőket mindig tisztítsuk le. Törekedjünk a fényszórók optimális beállítására, továbbá a reflektort és a ködlámpákat csak indokolt esetben az előírásoknak megfelelően használjuk.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.