Életmentő tudás birtokában vannak a zalai igazságügyi dolgozók

Lezárult a Zalaegerszegi Törvényszéken indított elsősegély és újraélesztési oktatássorozat. A részletekről a törvényszék sajtószóvivőjét, dr. Vándor Virágot kérdeztem.

A képzés során, 3 helyszínen összesen 78 dolgozó sajátíthatta el a mindennapi élet során is hasznos ismereteket, s volt olyan kollégánk, aki a megszerzett tudást már a nyáron alkalmazta, amikor egy rosszullét során segítséget nyújtott – sorolta dr. Vándor Virág.

2018 őszén tragikus hirtelenséggel elhunyt a Zalaegerszegi Járásbíróság bírája, dr. Kiglics Attila. Életét sajnos a gyors és szakszerű segítség ellenére sem sikerült megmenteni. Bár egy ilyen tragédiára nem lehet felkészülni, mégis fontosnak éreztük, hogy minden tőlünk telhetőt megtegyünk azért, hogy a váratlan helyzetekben csökkentsük a kockázati tényezőket. Ennek érdekében a Zalaegerszegi Törvényszék munkahelyi elsősegély és újraélesztési oktatássorozatot indított a zalai bírósági dolgozók részére – részletezte a sajtószóvivő.

– A program első állomása 2019. május 14-én a Zalaegerszegi Törvényszék volt, majd június 3-ána  keszthelyi, szeptember 11-én a zalaegerszegi, s szeptember 20-án a nagykanizsai járásbírósági kollégáink sajátították el a mindennapi élet során is alkalmazható tudást. A zalai mentőtisztek a vérzések, az áramütés, a törések, az égési sérülések, a félrenyelés és a rosszullétek különféle esetei kapcsán tartottak elméleti oktatást, majd gyakorlatban mutatták be az újraélesztést, illetve a félautomata defibrillátor használatát. A képzéssorozat azért is kiemelt jelentőségű, mert a törvényszék - társadalmi felelősségvállalása jegyében - defibrillátorok beszerzését tervezi, figyelemmel arra is, hogy intézményeink a városközpontokban, a közösségi színterek közelében vannak – hangsúlyozta végül a törvényszéki sajtószóvivő.

Papp Attila