Fehér Barátok emlékezete térségünkben

A Magyar Pálos Rendhez fűződő emlékeket, kötődéseket idézték fel Iharosban, ahol harmadik alkalommal rendezték meg a Fehér Barátok emlékezete térségünkben elnevezésű programot. A rendezvényen olyan somogyi, zalai és veszprémi települések is képviseltették magukat, amelyeken valaha jelen volt az egyetlen magyar alapítású férfi szerzetesrend.

A Magyarok Nagyasszonya tiszteletére mutattak be ünnepi koncelebrált szentmisét az iharosi katolikus templomban. A pálos rend tartományfőnöke arról beszélt a híveknek: Szűz Máriához hasonlóan minden ember kegyelemmel teljes és áldott, sokan mégsem hiszik el, hogy méltók az Istennel való szeretetkapcsolatra.

– Az Isten már réges-rég óta vár ránk, és közeledik hozzánk. A szava mifelénk az, hogy szeretlek, és hazavárlak. Nem nekünk kell rendbe tenni a dolgot, mert ezt maga az Isten véghez viszi. A mi feladatunk az, hogy elhiggyük, hogy Ő a szeretet Istene, és elfogadjuk az ő irgalmát – hangsúlyozta Csóka Péter János.


A koncelebrált szentmisét Laczkó-Angi Gyula plébános (b) és Csóka Péter János pálos tartományfőnök mutatta be

Az atya nem először járt Iharosban. A község harmadik alkalommal rendezte meg ugyanis a Fehér Barátok emlékezete térségünkben elnevezésű programot, amelyen idén már nemcsak somogyi és zalai, hanem veszprémi település is részt vett.

– A község határában van egy pálos rom, a környéken az első ilyen. Ez után építették a nagyvázsonyit, ahová Puláról mentek a szerzetesek. Ennek kapcsán jelentünk meg ezen a mai rendezvényen – magyarázta Pula polgármestere, Szenger István.

A települések a jövőben szeretnék szorosabbra fűzni a kapcsolatot egymással és a renddel is, hogy a pálos emlékeket minél többen megismerjék az országban.

– Pogányszentpéteren két évvel ezelőtt tárták fel a régészek a pálos rendi kolostort. Nagyon örülünk ennek, de mindenképpen szeretnénk továbbfejleszteni, ugyanis azt gondoljuk, ha nincs múltunk, történelmünk, akkor nincsen jövőnk sem – fogalmazott Flinger Tamás pogányszentpéteri polgármester.

Az összefogás nagyot lendíthet a pálos rend történeti kutatásában is, de az együttműködésnek még számos más pozitív hozadéka lehet.

– Segítünk abban, hogy ezek a települések jobban összefoghatók legyenek, a különböző eseményeken jelen legyenek. Nemcsak egyházi vonatkozása van ennek, akár gazdasági kapcsolatok is kialakulhatnak hosszabb távon. Az imént olvastam fel egy levelet, hogy a somogyi értéktárba bekerült a pálos rend Somogy megyei múltja. Ezt Baranya megye kezdeményezte, és azóta folyamatosan, mindegyik megyei értéktárba bekerülnek a pálos múltak – mutatott rá Horváth Győző, Iharos polgármestere.


Kiskanizsai zarándokok útját követi Czigóth Sándor, a Kanizsa TV operatőrének kisfilmje

Az összejövetel később a helyi művelődési házban folytatódott, ahol az iharosi kötődésű Czigóth Sándor operatőr kisfilmjét nézhették meg az érdeklődők. Az alkotás kiskanizsai zarándokok szemén keresztül mutatja be Pogányszentpétert, Iharost és Csurgót.