Figyeljünk a fűtés veszélyeire

Az ősz és a hideg beköszöntével minden lakásban megkezdődik a fűtő berendezések használata. Ezek szakszerű üzembe helyezésére és veszélyeire hívjuk fel a figyelmet.

Az egyik legfontosabb ilyenkor az előzetes ellenőrzés. A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ezúton is felhívja a tisztelt lakosság figyelmét, hogy a próbafűtések elvégezésével egy időben szakemberek bevonásával kell ellenőrizni a kémények, valamint a tüzelő- fűtő berendezések állapotát.

A fűtéssel együtt járó legnagyobb veszélyforrás a „csendes-gyilkos” néven ismert szén- monoxid mérgezés. Ezen balesetek – a velük járó anyagi károkkal, személyi sérülésekkel együtt – kis odafigyeléssel és tudatos felkészüléssel megelőzhetőek. A tüzelő-fűtő berendezések, az égéstermék-elvezetők és a nyílászárók beszerelésétől kezdve a mindennapi használatig figyelemmel kell lenni a vonatkozó előírásokra, a szakemberek tanácsaira és a szerelési vagy használati útmutatókban foglaltakra.

A köznyelvben szén-monoxid veszélyessége abban rejlik, hogy színtelen, szagtalan, szervezetre gyakorolt hatásai – rosszullét, szédülés, hányinger, fáradtság – könnyen összetéveszthetőek más betegségek tüneteivel. A balesetek megelőzhetőek megfelelő mérőműszer használatával.

Kémények ellenőrzése:

Különös jelentősége van a kémények rendszeres ellenőrzésének is. A nehezen észlelhető színtelen és szagtalan szén-monoxid jellemzően a tüzelőberendezésen, vagy a nem megfelelően működő kéményből áramlik vissza a helyiség légterébe. Kerülhet mérgező gáz a lakótérbe nem kellően tömített kályhából, kandallóból, füstcsőből, kazánból, vagy az elszennyeződött fürdőszobai „átfolyós” vízmelegítőből is.

A családi házak esetén az ingatlan tulajdonosának a feladata, hogy az előbb említett telefonszámon vagy internetes oldalon egyeztetett időponton biztosítsa a kéményseprő szakembereknek a füstelvezetők ellenőrzését, amely továbbra is díjtalan!

Társasházak esetén a munkavégzés előtt kiértesítéssel közölt időpontban, sormunka keretein belül tervszerűen érkeznek a kéményseprők, akik munkája társasházak esetén is INGYENES!

Minden berendezés beszerelését és telepítését bízzuk szakemberre, éljünk a szaktanácsadás lehetőségével egy-egy készülék, vagy rendszer megvásárlása előtt!Az időszakos és kötelező felülvizsgálatok, ellenőrzések elvégzését is bízzuk megfelelő szakképesítéssel rendelkező emberre!

Tegyük lehetővé a kéményseprők bejutását otthonunkba!

Fontos, hogy a feltárt hiányosságok megszüntetéséről a lehető legrövidebb időn belül gondoskodjunk!

Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság