GasztoKanizsa: Pupusas magyarosan, mexikói sajtlevessel

2019. okt. 11.

A 13 éves Áron és a 8 éves Zorka kívánságára mexikói étellel várta haza az iskolából édesanyjuk, Rodek Edina a gyerekeket. A többféle variációban, gyorsan elkészíthető, laktató töltött tésztát azok figyelmébe is ajánlja, akik kevésbé jártasak a konyhai tevékenységekben. Frissen, azonnal fogyasztható, de a gyerekek elvihetik magukkal akár az iskolába, vagy kirándulni is.


Rodek Edina gyerekkora óta otthonosan mozog a konyhában (Fotó: Bakonyi Erzsébet)

Edinát a nagymamája már 14 évesen beavatta a konyha rejtelmeibe. Szeret sütni-főzni, gyakran tartanak házi nemzetiségi napokat a kiskanizsai otthonukban. A kínai vagy a thai konyha jellegzetes étkeit is ismerik a gyerekek, de jól működik a munkamegosztás édesanyjával, Erzsivel is. Míg Edina a modern ételeket, anyukája a hagyományosakat állítja össze.

Pupusas hozzávalói 5 főre

A tésztához:

30 dkg liszt, 150 ml víz, 50 ml olaj, 1 teáskanál sütőpor, 1 teáskanál só.

A töltelékhez:

5 dkg bacon, 5 dkg sütőkolbász, 1 fej lilahagyma, 10 dkg sajt, 1 kávéskanál mustár, 2 gerezd fokhagyma, 2-3 evőkanál tejföl.

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd pihentetjük. A bacont, a kolbászt és a hagymát felkockázzuk, és serpenyőben egyszerre megpirítjuk. A tejfölt egy tálba tesszük, belenyomjuk a fokhagymát, a mustárt és ráreszeljük a sajtot. Ezután a hozzávalókat összekeverjük. A tésztát öt részre osztjuk, kinyújtjuk, és mindegyikbe teszünk egy evőkanál tölteléket. A széleit villával lenyomkodjuk, serpenyőben mindkét felét 3-4 percig pirítjuk, és már kész is.

A sajtleves hozzávalói 6 főre:

10 dkg vaj, 1 evőkanál liszt, 1 kukorica konzerv, 3 tejszínes tömlős sajt, 30 dkg reszelt sajt, 2 liter alaplé, vagy 3 vízben feloldott leveskocka, 1 gerezd fokhagyma, 1/2 mokkáskanál fehérbors, illetve szerecsendió, chili paprika.

Elkészítése:

Megolvasztott vajon átpirítjuk a lisztet, hozzáadjuk a préselt fokhagymát, és kevergetés közben kevés vízzel simára forraljuk. Ráborítjuk a kukoricát, és annyi vízzel öntjük fel, hogy ellepje. Jól átforraljuk, s ha puha, levesszük a tűzről, botmixerrel pürésítjük. Visszatesszük a tűzre, alaplével felengedjük és megfűszerezzük. Ha jól forr, belenyomjuk a tömlős sajtokat, és olvadásig főzzük. Végül beleszórjuk a reszelt sajtot, a vékony karikára szelt csípős paprikát, és addig főzzük, hogy a sajt elolvadjon.

Bakonyi Erzsébet