GasztroKanizsa: Hajdúkáposzta kenyérlángossal

2019. okt. 20.

Nincs is olyan fesztivál, főzőverseny Nagykanizsán, ahol ne találkoznánk Gál Ferencné Marikával. Mint mondja, mindig is szeretett sütni-főzni. A hajdúkáposzta elkészítését édesanyjától tanulta meg szülőfalujában, a Somogy megyei Háromfán. Akkoriban, a téli időkben nagy divat volt a hajdúkáposzta és a kenyérlángos. Csak be kellett lépni a savanyú káposztáért, a házi kolbászért, a füstölt szalonnáért a kamrába. Gyorsan összedobták, és 1 óra alatt elkészült a laktató étel. Nyáron sem okozhat gondot az elkészítése, hiszen a piacon, a boltokban bármikor megvásárolhatjuk a hozzávalókat.


Gál Ferencné ezt a receptet édesanyjától tanulta (Fotó: Bakonyi Erzsébet)

A hajdúkáposzta hozzávalói:

30 dkg füstölt kolbász, 20 dkg kolozsvári szalonna, 10 dkg vöröshagyma, 2 csípős zöldpaprika, 5 dkg zsír, 1 csipetnyi pirospaprika, só, őrölt köménymag, 60 dkg savanyú káposzta, 2 gerezd fokhagyma, 1 babérlevél, 2 dl tejföl.

Elkészítése:

A kolbászt karikákra, a szalonnát hasonló nagyságú szeletekre, a vöröshagymát finomra, a zöldpaprikát vékony karikákra vágjuk. A zsíron megpirítjuk a szalonnát és a vöröshagymát. A tűzről levéve megszórjuk pirospaprikával, köménymaggal, majd 1 dl vízzel felforraljuk. Beletesszük a káposztát, a szétzúzott fokhagymát, a babérlevelet, a zöldpaprikát, és annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Megsózzuk, végül beletesszük a kolbászt és puhára pároljuk. Tejföllel tálaljuk.

A kenyérlángos hozzávalói:

1 kg liszt, 6 dl langyos víz, 5 dkg élesztő, 1 csipet cukor, só ízlés szerint, a sütéshez olaj.

Elkészítése:

Az élesztőt a langyos vízben kevés cukorral megfuttatjuk. Hozzáadjuk a lisztet és a sót. Könnyű tésztát gyúrunk belőle, és kelni hagyjuk. (Ha nem elég könnyű, adhatunk hozzá még vizet.) Kelesztés után a tészta kétszerese legyen az eredetinek. Nyújtódeszkán kiszaggatjuk. Még egy kicsit kelni hagyjuk, majd a cipókat kézzel széthúzzuk, és forró olajban pirosra sütjük. Ugyanebből az anyagból sós perecet is süthetünk. Ebben az esetben sós vízzel megkenjük a perecek tetejét.

Bakonyi Erzsébet