GasztroKanizsa: Vajpuha, zöldséglevessel és galuskával

facebook megosztás

Németh Lászlóné családjában mindenki más ételt szeret. Marika minden nap főz, s bizony hiába a rutin, időnként el kell gondolkodnia azon, hogy mi legyen a menü az öttagú családban. Ha netán az 5. osztályos Kitti, vagy az elsős Nóri maradékot hagy a tányérján, az sem veszik kárba, mert nemrégiben egy új családtag költözött a házba, az ugri-bugri Mázli kutyus személyében.


Németh Lászlóné családjában mindenki más ételt szeret (Fotó: Bakonyi Erzsébet)

A vajpuha elnevezésű étel receptjét a Tóth családtól hallották, amellyel egy időben, 20 évvel ezelőtt kezdtek építkezni Palinban.

A vajpuha hozzávalói:

8 szelet sertéskaraj csont nélkül, 2 egész tojás, 2 evőkanál zsemlemorzsa, 3 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál liszt, 4 dl tej, 1 kiskanál mustár, só, bors, gyömbér, vegeta, zöldség zöldje.

Elkészítése:

A hússzeleteket kiverjük, a széleit két helyen bevagdossuk, sózzuk, morzsával megszórjuk, majd klopfolóval a hússzeletekbe verjük. Ezután tojásba forgatjuk, és mindkét oldalát kevés olajon hirtelen kisütjük. A maradék olajba belezúzzuk a fokhagymát, fűszerezzük borssal, vegetával, gyömbérrel, megszórjuk kevés liszttel, majd tejjel összeforraljuk. Ízesítjük mustárral, és visszarakjuk a hússzeleteket, amivel még egy kicsit tovább dinszteljük. Zöldséges rizzsel tálaljuk.

A zöldségleves hozzávalói:

1 sárgarépa, 1 petrezselyem, karalábé, zöldborsó, 1 evőkanál zsiradék, csipet só, és még dúsítható idényjellegű zöldségekkel.

A galuska hozzávalói:

1 egész tojás, 4 evőkanál liszt, 2 evőkanál víz, kicsi olaj, csipet só.

A leves elkészítése:

A zöldségeket egyformára feldaraboljuk, elkeverjük a zsiradékkal és megpároljuk. Felöntjük vízzel, ízesítjük fűszerekkel és lassú tűzön lefedve főzzük.

Közben a galuskatészta hozzávalóit összekeverjük, s ha már forr a leves, kiskanállal beleszaggatjuk.

Bakonyi Erzsébet

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.