Hári, Fodor, Károlyi meg a Jácintok: „Kanizsa halott város, romokban van!” Nagykanizsa: „Megbuktál fiam, egyes, leülhetsz!”

Hári, Fodor, Károlyi meg a Jácint(ok) – azaz, a kanizsai „ellenzék” – váltig azt állítják, hogy Dél-Zala központja, Murafölde fővárosa romokban hever. Nem értem ezeket: most vagy nem Nagykanizsán laknak, vagy a látásukkal lehet valami gond… Ha vennék a fáradságot, és végigsétálnának csak a kanizsai főutcán, a szemüket szinte kiverné a Hunyadi utca-Fő utca sarkán épülő hatalmas lakótömb, mellette pedig a néhány hónap alatt felhúzott, nyolclakásos társasház. Persze, ez csak a főutcánk, ugyanis az egész városban egymást érik a társasház-építkezések. És ezek „csak” a magánszféra beruházásai, hiszen Nagykanizsa városa is – kormányzati segítséggel – számos építkezést jegyez: elég csak megemlíteni városunk gyöngyszemét, a Csónakázó-tavat, vagy pedig a most induló iparipark-bővítést. De az ellenzékiek nem látják, vagy nem akarják észrevenni, hogy a gőzösön kívül 63 milliárd forint is Nagykanizsára érkezett az utóbbi esztendőkben.

Ingatlanpiaci körképünk adalék ahhoz, milyen most Nagykanizsa.

MAGYAR UTCA


A Magyar utcai új társasház kanizsai családok boldog otthona lehet (Fotó: Papp Attila)

Első megállónk a Magyar utca városközpontban található körforgalma. Mint azt tavasszal már megírtuk: végre egy vállalkozó fantáziát látott benne, és egy vadonatúj társasházzal építi be az Oázis Hotel mellett található, üres telket. Májusban még csak az alapozás műveletei folytak, de jövő tavaszra már fiatal családok népesítik majd be a Magyar utca legújabb ékkövét.

ADY UTCA


Az Ady utcai társasház nem marad el az előzetes várakozásoktól

Szintén májusban, egy – nyugodtan monumentálisnak nevezhető – nagyszabású alapozás folyt az Ady utcában, az Alsótemplom szomszédságában. Már akkor látható volt az építőmunkálatok állásából, hogy egy hatalmas lakópark nő ki itt nemsokára a földből, ami több száz ember számára jelenti majd az „édes otthont”. Nos, mára látható: a felépülő társasház nem marad el az előzetes várakozásoktól.

EÖTVÖS TÉR

Szintén idén tavasszal kezdtek az Eötvös Ház felépítésébe az Eötvös téren, a Fő utca és Hunyadi utca sarkán, a korábban évekig parlagon álló területen. A liftes, napelemekkel ellátott, „A” energiaosztályú, hőszivattyús hűtő-fűtő rendszerrel készülő társasház első ütemének átadása 2020 tavaszán várható.

HUNYADI UTCA

A Hunyadi utca rendkívül kedvelt lett az építőipari vállalkozók körében az utóbbi időben, ugyanis, egy nagykanizsai beruházó nyolclakásos társasház építésébe kezdett idén. A zárt parkolóval és négy garázzsal tervezett társasház az Eötvös Házzal átellenben épül, és élénken érdeklődnek utána a kanizsai gyermekes családok (is): az épülettömb átadását idén decemberre tervezik.

TELEKI UTCA


A Teleki utcában teraszos, garázsos lakások várják majd azokat, akik Kanizsán képzelik el jövőjüket

A Teleki utcán készülő, 15 lakásos társasház építésével ugyancsak jól haladnak a szakemberek, elég csak összehasonlítani a most készült fényképet a májusi fotónkkal. A negyven négyzetméter alapterületű lakásoktól egészen a száz négyzetméteresekig válogathatnak itt a terasszal, garázzsal vagy gépkocsibeállóval épülő lakások közül azok a fiatalok, akik Murafölde fővárosában, ott is a Teleki utcában képzelik majd el a jövőjüket.

És ezek után lehet még olyan ember, aki azt kántálja, hogy Nagykanizsa romokban hever, s halott város..?! Aki ezt állítja, annak csupán az fontos, hogy szeretne még egyszer beülni Nagykanizsa közgyűlésébe…

Papp Attila