Így előzhetők meg a szén-monoxid-mérgezések

facebook megosztás

A fűtési szezon indulásával egyidőben megsokasodnak a szén-monoxid-mérgezéssel járó balesetek. Ezeknek az oka szinte kivétel nélkül az üzemeltetett gázkészülékek ellenőrzésének és karbantartásának a hiánya. A balesetek kellő körültekintéssel és elővigyázatossággal megelőzhetők.

Legfontosabb lépések a szén-monoxid-mérgezés megelőzése érdekében:

  • Gázkészülékei ellenőrzését, karbantartását rendszeresen végeztesse el arra jogosult szakemberrel. A rendszeres karbantartás nem csak a biztonság miatt fontos, így költségtakarékosabban is üzemeltethetjük a készüléket.
  • A gázkészülékek használata során követni kell a gyártó előírásait. Fontos figyelni arra, hogy a készülék számára az égéshez szükséges mennyiségű levegő a helyiségben rendelkezésre álljon, és folyamatos utánpótlása biztosított legyen. Rendszeresen ellenőrizze a szellőző, légbevezető csatornák tisztaságát, ezeket ne dugaszolja el. Régi nyílászáró utólagos szigetelésekor is figyeljen arra, hogy a gázüzemű készülékek légellátásához szükséges levegő-utánpótlás megmaradjon.
  • Ne alakítsa át tüzelő berendezéseit és a kapcsolódó rendszereket engedély nélkül - engedélyköteles átalakításnak számít például a gázkészülékek, kémények, készülékbekötések átalakítása, áthelyezése és a más tüzelőanyagra történő átállítás, vagy akár a frisslevegő-ellátás módjának megváltoztatása ablakcsere folytán. A szén-monoxid-mérgezések jelentős részét a légbevezető nélkül újonnan beépített, fokozattan záró nyílászárók okozzák azzal, hogy az égéshez szükséges levegő utánpótlás megszűnik.
  • Lakásába mindig engedje be a kéményseprő közszolgáltató munkatársait, hogy kéményét, égéstermék-elvezető berendezését ellenőrizhessék, szükség szerint kitisztíthassák.

Egyre elterjedtebb a szén-monoxid érzékelő készülékek használata. Ezek kiegészítő biztonsági felszerelésként a szén-monoxid megjelenésének jelzésére szolgálnak. Az érzékelő felszerelése nem pótolja a felsorolt megelőző intézkedéseket, de növeli a biztonságot.

A szén-monoxid színtelen, szagtalan gáz, de belégzése már kis mennyiségben is halálos mérgezést okozhat. Ezért fontos figyelni a legelső tünetekre. Ha valaki émelygést, fejfájást tapasztal, azonnal szellőztessen, zárja el a gázkészüléket, forduljon orvoshoz, majd szakemberrel vizsgáltassa felül gázellátását, illetve a kéményét.

Körültekintéssel a balesetek megelőzhetők. Kérjük ügyfeleinket, tegyenek meg mindent otthonuk biztonságáért!

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.