Inspirációk

facebook megosztás

Kiállítással és egy rajzpályázat eredményhirdetésével ünnepelte a magyar festészet napját a Thúry György Múzeum. Az intézmény felhívására több mint kétszáz pályamunka érkezett az országból; a Munkácsy- és Kossuth-díjas festőművészek alkotásai mellett november 16-ig ezeket a gyerekrajzokat is meg lehet nézni a Magyar Plakát Házban.

Az Inspirációk Kossuth- és Munkácsy-díjas festőművészek munkái a Thúry György Múzeum Képzőművészeti Gyűjteményében (1948-1998) című tárlaton olyan alkotók munkái láthatók, akik Kossuth- vagy Munkácsy-díjat, esetleg mindkét elismerést megkapták. Barcsay Jenő, Fónyi Géza és Kmetty János festménye mellett a kanizsai múzeum képzőművészeti gyűjteményének sok érdekes darabját megismerhetik az érdeklődők.


Eigel István alkotása. A művész kétszer is megkapta a Munkácsy-díjat: először 1967-ben, majd 1972-ben (Fotó: Bakonyi Erzsébet)

– A címben az a dátum is szerepel: „1948 és 1998 között”. Tehát ebben az időszakban kapták a művészek a Kossuth- és Munkácsy-díjat. De a festmények némelyike a ’10-es évekre tehető, az utolsó darabok pedig a ’70-es évekre, részben azért, mert a legtöbb képünk ebből az időszakból származik, köszönhetően Kerecsényi Edit áldozatos gyűjtőmunkájának – mondta Tugya Beáta történész-muzeológus, a kiállítás kurátora.


A kiállításmegnyitón a magyar festészet napja alkalmából meghirdetett rajzpályázat eredményei is kiderültek (Fotó: Bakonyi Erzsébet)

A tárlatot a magyar festészet napján nyitotta meg a Thúry György Múzeum. Az intézmény első alkalommal csatlakozott az országos programsorozathoz, ennek keretében pedig néhány hete Az én világom címmel rajzpályázatot is hirdetett általános iskolásoknak. A felhívásra több mint kétszáz vízfestékkel vagy temperával készített festményt küldtek be.

– Záhonytól Nagykanizsáig érkeztek alkotások, ezek nagy része a nagykanizsai iskolások lelkesedését és alkotókészségét dicséri, de a megye általános és művészeti iskoláiban is nagyon színvonalas munkák készültek. Én ebben is azt látom, hogy a múlt, a jelen és a jövő mindig ölelkezik – fogalmazott Száraz Csilla múzeumigazgató.


Néhány festmény, amelyet Az én világom pályázatra küldtek be. A gyerekek teljesen szabad kezet kaptak a témaválasztás során (Fotó: Bakonyi Erzsébet)

A neves festőművészek alkotásai mellett ezeket a pályamunkákat is kiállították, valamint díjazták a Magyar Plakát Házban. A zsűri nevében Járási Ildikó iparművész a diákok gazdag színkészletét és jó ecsetkezelését, anyaghasználatát dicsérte. Lehota M. János esztéta pedig arról beszélt: a gyerekeket – Magyarország legkiválóbb művészein túl – most azok a szülők, felnőttek is inspirálhatják, akik elviszik őket erre az egyedülállóan értékes tárlatra, és beszélgetnek velük a művészetekről.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.