Készítsd fel az autódat a hűvösebb időre – Nyolc dolog, amit ellenőrizzünk a biztonságos téli vezetésért

facebook megosztás

Ahogy a szervezetünket, úgy az autónkat is fel kell készítenünk a hűvösebb időjárásra és a téli hónapokra, az őszi időszak pedig tökéletes alkalmat nyújt erre. Azért van szükség erre, hogy megóvjuk járművünk állapotát, és ami ennél is fontosabb, hogy ezzel elősegítjük a biztonságos közlekedést a környezeti tényezők által megváltozott útviszonyoknál. A Europcar Autókölcsönző szakértői összegyűjtötték a legfontosabb tanácsokat, amivel formába hozhatjuk autónkat a hidegebb hónapokra.

Nem szabad félvállról venni az autónk felkészítését az őszi-téli hónapokra, mert ebben az időszakban rengeteg veszélyes tényező nehezíti a közlekedést az utakon. Az évszakok változásával a vezetési feltételek is megváltoznak: csúszósabbak az utak és rosszabbak a látási viszonyok. Íme a nyolc legfontosabb dolog, amit mindenképpen ellenőrizzünk gépjárművünkön:

  • Fékek állapotát: A fékek kifogástalan állapota elengedhetetlen a biztonságos vezetéshez, főleg amikor egyre csúszósabbak az utak. Folyamatosan figyeljünk a fékek állapotára és amint valami hibát érzékelünk, vigyük el autónkat szerelőhöz.
  • Gumiabroncsokat: A téligumik felhelyezésével nem kell megvárni az első fagyos napot. Már nem lesz olyan meleg, ami kárt okozna a téli abroncsokban, ráadásul az esős időjárás és a falevelek miatt szükség is van a nagyobb tapadásra. A téligumiknál ellenőrizzük a gumiabroncsok futófelületét, felfújását és általános állapotát. Forgassuk el a gumiabroncsokat úgy, hogy a gumik egyenletesen kopjanak. Győződjünk meg arról, hogy a gumiabroncs megfelelő mennyiségű levegőt tartalmaz. A megfelelő gumiabroncsnyomás nagyon fontos, mivel a hideg időjárás miatt a gumiabroncsok gyorsan elveszítik a levegőt.
  • Ablaktörlők állapotát: Az ablaktörlő az egyik leghasznosabb eszköz az autónkban, aminek az állapotával gyakran elfelejtünk foglalkozni. Akkor vesszük észre, hogy baj van, amikor valamilyen csapadék miatt nem látunk megfelelően. Az ablaktörlőn található elhasználódott gumik már nem törlik kifogástalanul a szélvédőt, sőt, ha a fém lapátok közvetlenül érintkeznek a szélvédővel, károsíthatják is azt. Ezeknek a cseréje nagyon egyszerű, akár saját magunk is megcsinálhatjuk. Az ablaktörlőt már hipermarketekben is megvásárolhatjuk, de mindenképp ügyeljünk a megfelelő méret kiválasztására.
  • Folyadékokat: Ellenőrizzük, hogy az autó hűtőfolyadékja és motorolaja megfelelő szinten van-e, ha nem, akkor gondoskodjunk utánpótlásról. Most már célszerű a nyári ablakmosófolyadékot lecserélni a fagyálló folyadékra.
  • Akkumulátor állapotát: A hideg időben különösen fontos, hogy az akkumulátorunk megfelelő állapotban legyen, főleg azoknak, akik utcán parkolnak, nehogy ne induljon el az autójuk a hidegben.
  • Fények állapotát: A változó fényviszonyok miatt ügyelni kell arra, hogy jól lássunk és jól látszódjunk. Ellenőrizzük, hogy minden lámpa megfelelően működik-e, és ha szükséges, cseréljünk izzót.
  • Fűtést: Győződjünk meg róla, hogy jól működik-e az autónk fűtőrendszere. Külön fordítsunk figyelmet arra, hogy a szélvédőnél megfelelően működik-e, hiszen fontos, hogy a párát és a fagyást mielőbb el tudja tűntetni.
  • Karosszériánk állapotát: A kisebb-nagyobb sérüléseket érdemes a csapadékos idő beköszönte előtt kijavíttatni, ha van rá módunk, mert ezek a kis sérülések gyorsan elkezdhetnek rozsdásodni.

A fenti tanácsokon kívül érdemes belülről is kitakarítani az autónkat és gumiszőnyegeket betenni, ezzel ugyanis nagymértékben óvhatjuk autónk állapotát.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.