Konferenciával emlékeztek Balázs Lászlóra és az ’56-os forradalom kanizsai áldozataira a Magyar Plakát Házban

A Thúry György Múzeum és a Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesület által szervezett keddi programon a legfiatalabb kanizsai áldozat életútjához kapcsolódó kutatások mellett Kerecsényi Edit évtizedekig elrejtett fotóit is megismerhették az érdeklődők. A konferenciát követően emléktáblát avattak a Kazinczy utcában.

Balogh László nyitotta meg az ’56-os nagykanizsai forradalmi eseményeket bemutató konferenciát. A város polgármestere hangsúlyozta: szükség van az ilyen és ehhez hasonló rendezvényekre, hisz ezen kutatások segítségével tudhatunk meg új információkat a 63 évvel ezelőtti történésekről. A vasi származású Balázs László sírjára a szombathelyi temetőben bukkant rá Torjay Valter, majd pár héttel később kiderült: a kamaszfiút 1956. október 26-án Kanizsán lőtték meg a karhatalmisták. Valter a barátom, ismerősöm, így nálam is megjelent ez a híranyag. S akkor álltunk neki kutatni, hogy ki is lehetett ez a Balázs László, akiről Torjay Valter azt írta, hogy Nagykanizsán érte lövés. S ebbe a kutatásba bevontuk, felkértük a Thúry György Múzeumot, hogy legyen a kutatás irányítója fogalmazott Lengyák István, Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesület soros elnöke.


Balázs László sírjára Torjay Valter bukkant rá a szombathelyi temetőben

A több hónapos kutatás és a Balázs Lászlót a lövés estéjén vendégül látó család egyik tagjával készített interjú ellenére is maradtak megválaszolatlan kérdések az áldozat kanizsai életével kapcsolatban. A kommunikáció során kiderült, hogy a 406. Helyiipari Iskola tanulója sem volt Balázs László, így kizárhatjuk azt is, hogy vízvezeték-szerelőnek tanulhatott abban az iskolában. S az is kiderült, hogy a Zsigmondy Vilmos mélyfúró technikum tanulója sem lehetett Laci, hiszen 1956 és 1959 között ők új tanulókat nem vettek fel, csak a kifutó osztályokat tanították. Így sajnos azt továbbra is homály fedi, hogy Laci miként került Kanizsára tette hozzá Mikó-Baráth Franciska, a Thúry György Múzeum történész-muzeológusa.


Szombathelyről is érkeztek érdeklődők a konferenciára

A Thúry György Múzeum munkatársai az ’56-os kanizsai eseményekhez köthető kutatói munkát, személyes interjúk készítését a jövőben is folytatni szeretnék.  S így a televízión és a konferencián keresztül is szeretnénk újabb szemtanúkkal megismerkedni. Hiszen jelen kutatásunkban is, több még ma élő szemtanú, aki ismerte Balázs Lászlót is bevonásra került. Nagyon fontos eleme a mai napnak az emléktábla-avatás, hiszen ez a küldetésünk a múzeumban, hogy a történelem morzsáinak összerakása mellett, olyan értékeket is megörökítsünk, mint a hazáért való áldozatvállalás említette Száraz Csilla, a Thúry György Múzeum igazgatója.

Az érdeklődők az előadások után a Kazinczy utcába vonultak át. Balázs Lászlót itt érte a később halálosnak bizonyuló lövés. Az 1957 januárjában elhunyt, majd hosszú évtizedekig méltatlanul elfeledett mártír emlékét ezentúl egy fekete gránittábla őrzi Nagykanizsán.