Közokirat-hamisítás a megyei rendőr-főkapitányság parkolójában

Komolyan mondom, hihetetlen emberek vannak. Amit az 55 esztendős férfi csinált, az éppen olyan, mint amikor a bíróság elől lopja el valaki a kerékpárt: tuti, hogy nem ússza meg szárazon. Nagy merészség volt a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság parkolójában más nevére kiállított, mozgáskorlátozott igazolványt használni a parkoláshoz. Tehát, akinek még most sem lenne világos: csak az használhatja a mozgáskorlátozottak részére kiállított igazolványt, például egy parkolás esetében, akinek a nevére kiállították. Azaz hiába van a nagymamámnak vagy édesapámnak mozgáskorlátozottak részére kiállított igazolványa, ha nincs velünk az autóban, vagyis nem őt szállítjuk éppen valahová, nem használhatjuk az igazolványát, nem állhatunk be vele a mozgáskorlátozott emberek részére fenntartott parkolóhelyre.

A büntető törvénykönyvünk szerint, közokirat-hamisítás bűntettét követi el az is, aki más nevére szóló valódi közokiratot felhasznál. A büntetési tétel pedig három év szabadságvesztés, és az ember jó eséllyel veszti el a munkahelyét is, ha megfogják egy ilyen meggondolatlan és könnyelmű mutatvánnyal, csak azért, hogy megspórolja vele a néhány száz forintos parkolójegy-vásárlást, vagy a plusz öt percnyi gyaloglást. A büntetőügyről a Zala Megyei Főügyészség sajtószóvivőjét, dr. Pirger Csabát kérdeztem.

Egy őrimagyaródi, 55 éves férfi 2019. szeptember 17-én, 10:50 órakor az általa vezetett Lada 2107 típusú személygépkocsival megjelent a Zalaegerszeg, Balatoni út 4. szám alatti Zala Megyei Rendőr-főkapitányság épülete előtti parkolóban, ahol a gépkocsiját leparkolta a mozgásában korlátozottak részére fenntartott parkolóhelyen és bement az épületbe. A gépkocsi első szélvédőjén a terhelt élettársa nevére kiállított, „Parkolási Igazolvány mozgásában korlátozott személyek részére” megnevezésű okmány volt elhelyezve, mely okiratot a terhelt jogtalanul használta fel, hogy le tudjon parkolni gépkocsijával a mozgásában korlátozottak részére fenntartott parkolóhelyen.

A férfit pár perc múlva, amikor a gépjárművel indulni készült, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság járőrei tetten érték, tőle a más nevére szóló, jogosulatlanul felhasznált közokiratot elvették. A Zalaegerszegi Járási Ügyészség közokirat-hamisítás bűntette miatt emelt vádat az 55 esztendős férfi ellen a megyeszékhely járásbíróságán.

Papp Attila