Közös kincsünk: Zala György

facebook megosztás

Megérkezett Nagykanizsára a Zala György emlékére készült vándorkiállítás. Az Alsólendván született szobrászművész nevéhez olyan köztéri alkotások fűződnek, mint a Millenniumi emlékmű vagy az aradi Szabadság-szobor. A tablókból álló tárlat november 7-ig látható a HSMK színházi előcsarnokában.

A vándorkiállítás a tavalyi Zala György-emlékév egyik szenzációja volt a Muravidéken. Az 1858-ban született szobrászművész korának egyik kiemelkedő egyénisége volt, később mégis méltatlanul elfeledkeztek róla. Kevesen tudják, hogy – sok más híres alkotás mellett – a Hősök terén álló Millenniumi emlékmű bronzszobrait is ő tervezte, és többségében készítette is.

– Zala Györgyöt gyakorlatilag még a magyarok sem ismerik a Kárpát-medencében. Mivel Lendva egyik leghíresebb szülöttje, ezért mindenképpen fontosnak tartjuk, hogy ápoljuk az örökségét, életművét. Ezért többek között felterjesztettük azt, hogy életműve hungarikummá váljon – tájékoztatott Horváth Ferenc, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség tanácsának az elnöke.


A tablók részletesen bemutatják Zala György alkotásait (Fotó: Bakonyi Erzsébet)

Hosszú csend után az 1990-es években kezdték sokoldalú művészetét felfedezni.

– Az ő munkássága három részre vehető: vannak a nagy köztéri szobrok, aztán a portréi, végül pedig, amiről általában keveset beszélünk, azok a síremlékek, amelyek többnyire a Fiumei úti sírkertben alkotott – mondta el Pisnjak Atilla művészettörténész, a kiállítás kurátora.


A kiállítás megnyitóján (b-j): Horváth Ferenc, a MMÖNK elnöke, Balogh László polgármester, Pisnjak Atilla kurátor és Kovácsné Mikola Mária, a Kanizsai Kulturális Központ igazgatója

Zala György közös kincsünk, mondta a megnyitón Balogh László polgármester, utalva arra, hogy a művész születésekor Alsólendva még Zala vármegyéhez tartozott. Hozzátette: fontos az a misszió, amely az életművének népszerűsítését felkarolta. A vándorkiállítás november 7-ig látható Nagykanizsán.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.