Közös sétával emlékeztek a BLG-sek

1956-ban a középiskolások is döntő fontosságú szerepet töltöttek be az októberi tüntetésekben. Az akkori fiatalok a Kossuth-nótát énekelve csatlakoztak a forrongó hangulatú tömeghez, sőt, saját tüntetést is szerveztek október 26-án. Ezt idézték fel a BLG diákjai kedd délelőtt.


„Ezek a régi autók nagyon jól visszahozták ’56 emlékét"

– Ezek a régi autók nagyon jól visszahozták ’56 emlékét. Talán egy kicsit át tudtuk gondolni, hogy mit is élhettek át akkor az emberek, milyen rossz volt egy ilyen autón nyomorogni. Mégis azt éreztük, hogy valamiért küzdünk, hogy azért vagyunk itt, amiért akkor ők ott voltak, hogy szabadság legyen– mondta Tombori Zita, az iskola tanulója. 

A Batthyány Lajos Gimnázium tanulói az ’56-os tüntetéshez hasonlóan sétálták be korhű ruhákban és zászlókkal Kanizsa belvárosát. A menethez csatlakozott Balogh László polgármester is. 

– Jómagam is kezdeményezője voltam, még néhány héttel ezelőtt annak, hogy így történjen az ünneplésünk, hogy egy hasonló utat végigjárunk, mint annak idején a gimnazisták, akik az első sorokban tüntettek, meneteltek, figyeltek a történelem szavára. Voltak olyan pedagógusok akkor is, és remélem a most is, akik ezt a lelkesedést jó mederben tartották és terelték. A végső szó, a döntő szó természetesen mindig az ifjúságé, a fiataloké ­– fűzte hozzá a polgármester.  

A diákok végül az 56-os emlékkertben egy rövid műsorral emlékeztek meg az 1956-os forradalom nagykanizsai eseményeiről, majd megkoszorúzták vitéz Orbán Nándor mellszobrát is.