„Legyen ez a hajlék örökre a kultúra otthona”

Befejeződtek a külső felújítási munkálatok a Móricz Zsigmond Művelődési Házban, a megszépült épületet tegnap avatták fel. A 20 millió forint értékű beruházást a város finanszírozta.

Az ötszörös KÓTA arany minősítésű Árvácska Dalkör előadásával kezdődött az ünnepség a felújított Móricz Zsigmond Művelődési Házban. Kiskanizsán 1870-ben alapították meg a Kiskanizsai Polgári Olvasókört, amely 1928-ban kezdeményezte a művelődési ház felépítését.


A művelődési ház történetét Tóth István elevenítette fel (Fotó: Gergely Szilárd)

– Hatalmas összefogás valósult meg itt, Kiskanizsán. Nemcsak anyagi téren – hanem társadalmi munkában az anyagmozgatáshoz, szállításhoz is hozzájárultak. 23 család a saját vagyonával vállalt kezességet a hitelre, amit azért vettek fel, hogy az épületet befejezhessék – mondta el kérdésünkre Tóth István, a Móricz Zsigmond Művelődési Ház intézményegység-vezetője.

Ezt a kölcsönt később a Kiskanizsai Polgári Olvasókör bevételeiből fizették vissza. Az ünnepségen a művelődési ház ügyét támogatókról is megemlékeztek, köztük dr. Fülöp Györgyről, aki annak idején azt kívánta: „Legyen ez a hajlék örökre a kultúra otthona”.


A felújított épület avatása (Fotó: Gergely Szilárd)

– Hiszem, és az elmúlt kilenc évtized megerősíti azt a hitet, hogy ez az épület, ha nem is örökre, de még évszázadokra a kultúrát és természetesen az itt élő közösséget, Kiskanizsa népét, sőt, mindenkit, aki ide látogat, szolgálni fogja – fogalmazott Dénes Sándor polgármester.

Az ünnepségen Balogh László, a humán bizottság elnöke a kiskanizsaiak erős identitástudatát dicsérte, majd hozzátette: Nagykanizsa és a városrész a mindennapokban elválaszthatatlanul összefonódik.

– Az is jó, ha van saját, önálló autonómiája, bár azt hiszem, annak idején az, ami volt 150 évvel ezelőtt önállóságban, ideig-óráig működött. Én hiszek abban, hogy együtt is tud létezni, sőt, nagyon is úgy tud létezni ez a két hely, Nagykanizsa és Kiskanizsa, amely tulajdonképpen egy hely – mutatott rá.

Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő azt mondta: a 90 éves Móricz Zsigmond Művelődési Házat az épületben működő kulturális és művészeti csoportok, közösségek töltötték meg élettel.

– Él tovább – nemcsak a kiskanizsaiaknak, hanem Nagykanizsának is köszönhetően. Bár a kiskanizsaiaké elsősorban az épület, számtalan városi ünnepség volt itt, sokan jöttek ide ünnepelni a város másik részéből. Ezt is meg kell köszönni, hogy ez a lehetőség megmaradt nekünk, nagykanizsaiaknak – hangsúlyozta a politikus.


A kiskanizsaiak ikonikus épülete régi-új pompájában (Fotó: Gergely Szilárd)

A kiskanizsaiak ikonikus épülete tavaly jubilált, de a 90. évfordulót a folyamatban lévő, nagyszabású felújítások miatt csak most tudták megünnepelni.

A munkálatokra 20 millió forintot fordított a város. A régi palatetőt cserépre cserélték, és a homlokzat is megszépült, hamarosan pedig a belső terek következnek. A Móricz Zsigmond Művelődési Ház fejlesztése egy olyan átfogó program része, amelynek keretében több intézmény és közterület újul meg mintegy 360 millió forint értékben.