Leleplezték dr. Krátky István, a város 1930 és 1944 közötti polgármesterének emléktábláját

Felavatták Dr. Krátky István emléktábláját a Kazinczy utcában. Az örök mementó a város egykori polgármesterének állít emléket. A szív embere 1930 és 1944 között volt Nagykanizsa polgármestere, ő hozta létre – egyebek mellett - a város bábaképzőjét, szimfonikus zenekarát, valamint regnálása alatt épült a MAORT-lakótelep és a Nagy-Magyarország-emlékmű.

A Krátky család a ’40-es években élt a Kazinczy utca 6. szám alatti házban. A mai emléktábla-avató ünnepségen részt vett az egykori polgármester unokája is. Dr. Lugos Margit 7 éves volt, amikor családját az akkori karhatalom elüldözte Nagykanizsáról. – Itt laktunk, idejártam iskolába, s egyszer csak nagyapám megjelent három karhatalmista, ÁVH-s tiszttel, majd közölték: ezt a házat három óra múlva át kell adnunk, minden berendezésével együtt. Úgy tudom, hogy egy hét múlva már az ávós parancsnok lakott ebben a házban. Nekünk pedig azt mondták, hogy van hova mennünk, hiszen van egy nyaralónk Balatonberényben. Oda is mentünk, majd 1 év múlva, éjjel 3-kor ránk tört szintén az ÁVH, s onnan 1 óra alatt raktak marhavagonba, majd onnan a Hortobágyra - fogalmazott Dr. Krátky István unokája.


Balogh László: így kívánunk és kérünk igazságot és méltó emlékezést a Krátky családnak (Fotó: Gergely Szilárd)

Dr. Lugos Margit felajánlásának köszönhetően Dr. Krátky István mintegy 1 millió forint értékű koncerthegedűje és több családi dokumentum idén júniusban visszakerült Kanizsára. Az emléktábla mellett a közeljövőben újabb művészi alkotások állíthatnak örök emléket a város történelmi jelentőségű polgármesterének. – Remélem, hogy sor kerülhet Krátky Istvánról, méltó módon, egy közterület elnevezésére, s én azt is remélem, hogy egy sétáló Krátky István szobor is valahol a belvárosban hamarosan megjelenhet.  Mindezek és ez a mostani emléktábla-avatás és a hegedű ajándéka, amely már itt van, és szólt is és szólni is fog, kifejezi azt, hogy Kanizsa ezer szállal kötődik Krátky István emlékezetéhez – mondta Balogh László, a humán bizottság elnöke.


Örök mementó (Fotó: Gergely Szilárd)

A második világháború idején lengyel menekülttábort is létrehozó vezető a rabságban eltöltött hónapok után még két évet élt.