Lendületben Nagykanizsa – Kezdődik a sportcsarnok építése

Idén elkezdődik a multifunkcionális sport- és rendezvénycsarnok építése. A Lendületben Nagykanizsa elnevezésű szakmai fórumon kiderült: a kormány további 6 milliárd forintos támogatásának köszönhetően elindul a kivitelezés. A résztvevők az épülő komplexum területét egy faültetéssel adták át.


Aki fát ültet, a jövőre gondol. Aki sportcsarnokot épít, az úgyszintén… (Fotó: Gergely Szilárd)

A Modern Városok Program kanizsai beruházásairól tartott fórumon elhangzott: a fejlesztések népességmegtartó erővel is bírnak, továbbá a ferences kolostor felújítása és az új sportcsarnok a turizmus fellendülését is szolgálja.

– A turisták számának és tartózkodási idejének növelését is elérhetjük. Ez a turizmus szempontjából nagyon fontos elem, indikátor. Természetesen gondoltunk a helyi kereskedelmi és vendéglátó szolgáltatókra is, illetve azokra a vállalkozásokra, akik esetében forgalomnövekedést segíthetünk elő – fogalmazott Rodekné Hederics Erika, a Nagykanizsai Városfejlesztő Kft. ügyvezetője.

A Modern Városok Program által biztosított forrásoknak is köszönhetően az ipari park bővítése már elindult, és még két nagyberuházás is a célegyenesbe került.

– A kormányzat biztosítja a forrásokat, s itt hangsúlyozni kell, hogy ezek döntő részben hazai költségvetésű források, hisz a Modern Városok Program kétharmada hazai pénzből finanszírozott. Ami a nagykanizsai projekteket illeti, mindenképpen érdemes elmondani, rendkívül sokrétű a kanizsai Modern Városok Program, hiszen látunk benne gazdaságfejlesztést, közlekedésfejlesztést, olyat, ami a város megközelítését javítja, s olyat is, ami tehermentesíti a települést – emelte ki Gyopáros Alpár Ádám, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

A résztvevők a szakmai fórum után egy, a megsokszorozódott lehetőségeket is szimbolizáló tölgyfát ültettek az épülő sport- és rendezvénycsarnok helyszínén.

–  Nagykanizsa sport- és rendezvénycsarnokának építése megkezdődik, átadjuk a cégnek a területet, és indulnak a munkálatok. Nagykanizsán eddig nem volt ilyen színvonalú sportcsarnok, s most ezzel régi álmunk válik valóra – mondta Dénes Sándor polgármester.

A kormány, minapi döntésével, megemelte az eredetileg 8,8 milliárd forintra tervezett beruházási költséget, s további csaknem 6 milliárdot biztosít Nagykanizsa számára a beruházáshoz. Ezt a kivitelezési és építőipari árak emelkedése indokolja. A munkálatok kezdési idejét pedig azért is módosították, mert időközben kiderült, Kanizsán épül fel a nyugat-magyarországi velodrom, így a két létesítmény terveit egymáshoz kellett igazítani. A fedett kerékpáros körpálya a sportcsarnok mellett lesz a Keleti városrészben.

– Az országban a három közül egy velodromot Nagykanizsán építenek, tehát át kellett tervezni az eredeti koncepciót. Így nemcsak egy sportcsarnokról beszélünk, hanem egy sportkomplexumról, ami két részből áll: a sportcsarnokból és a velodromból, ami egyébként alkalmas lesz más sportágak művelésére is – hangsúlyozta Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő.

A csaknem 15 milliárd forintból készülő sportlétesítmény kivitelezési munkálatait idén elkezdik a szakemberek, az átadás 2021 végére várható.

Mikó-Baráth György