Leszakította a légvezetéket, félezer fogyasztó maradt áram nélkül Kerecseny és Orosztony térségében

facebook megosztás

Erdészeti rakodógép szakította el a Söjtör-Hahót légvezetéket, ami miatt közel félezer háztartás maradt áram nélkül Kerecseny és Orosztony térségében, a tavalyi esztendő decemberének elején. A büntetőügy részleteiről dr. Pirger Csabát, a Zala Megyei Főügyészség sajtószóvivőjét kérdeztem.

Egy 23 éves szentpéterúri fiatalember gépkezelőként dolgozott 2018. december 03-án, Dióskál külterületén, ahol erdőtisztítást végeztek. A terhelt aznap a munkáltatójának a darus és pótkocsis Logset 6-F típusú erdészeti kiközelítő munkagépét vezette, feladata volt, hogy az erdőben levágott ágakat összeszedje és azokat a Dióskál, Kossuth Lajos út végétől hozzávetőlegesen 300 méterre található földúton, tehergépkocsik által is megközelíthető helyen rakatba rendezze.

Amikor a terhelt az erdőterületről 14 óra 45 perc körüli időben elindult Dióskál felé, a pótkocsiján hozzávetőlegesen 5 méter magasságig rakodott fával, figyelmetlenségből elmulasztotta a felrakodott famennyiség tetején elhelyezkedő darut vízszintes irányban kinyújtani, emiatt a pótkocsi teljes magassága a 6 métert meghaladta. Ahogy a terhelt az ilyen módon megrakodott munkagéppel haladt a földúton visszafelé Dióskál irányába, a pótkocsi tetején 6 méternél magasabban található daruval elérte és elszakította az E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt. sértett Söjtör-Hahót 22 kV-os középfeszültségű elosztóhálózatának 260 és 261 számú oszlopai között a légvezetéket, sőt, kitörte az oszlopokat is.

A munkagép a 3 szálas vezetéket összesen 300 méter hosszúságban szakította le. Ennek következtében 2018. december 03. napján, 14 óra 46 perctől az áramszolgáltatás kiesett Kerecseny és Orosztony település összesen 439 fogyasztójánál. Az áramszolgáltatás kiesésével érintett fogyasztók között nemcsak lakossági fogyasztási helyek, hanem közintézmények is voltak: áramszünet lépett fel e településeken az önkormányzat, illetve könyvtár épületeiben is. Mindezekért a Zalaegerszegi Járási Ügyészség közérdekű üzem megzavarásának vétsége miatt emelt vádat a 23 esztendős, szentpéterúri fiatalember ellen.

Papp Attila

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.