Letették esküjüket a képviselők, megalakult Nagykanizsa új közgyűlése

A helyi önkormányzati választások eredményeként az Éljen VárosuNk! Egyesület nyolc, míg a Fidesz-KDNP hét fővel alakított frakciót.  A tegnap délutáni ülésen Balogh László a Krátky-program címet viselő ötéves polgármesteri tervezetét is bemutatta.

Nagykanizsán mintegy 14 ezer 900 választópolgár szavazott október 13-án, ami 38,4 százalékos részvételi arányt jelent. Az önkormányzati választáson a kerületek közül négyet a Fidesz-KDNP, hatot pedig az ellenzéki összefogás nyert meg, a töredék mandátumok alapján pedig 2-2 listás hely jutott mindkét oldalnak, a város polgármesterének pedig a kormányzó pártok jelöltjét választották meg a szavazók, így az ellenzék 8:7-es többségbe került a város közgyűlésében. Az Éljen VárosuNk! Egyesület képviselői dr. Fodor Csabát választották frakcióvezetőnek, aki hangsúlyozta: a következő öt év döntéseit, a lehetséges kompromisszumokat jelentősen befolyásolhatja majd, hogy a polgármesteri előterjesztések miként felelnek meg az ő elképzeléseiknek. – Mi tudjuk tematizálni, ha akarjuk, az egész közgyűlés munkáját, s a város életét is, hisz mégiscsak a többség hoz meg bizonyos döntéseket, sőt, szinte minden döntést a közgyűlés hoz meg. Az pedig egy másik kérdés, hogy mi miként tudjuk kompenzálni azt, hogy a polgármester úr olyan előterjesztéseket tegyen, ami megfelel a mi elképzelésünknek is. S ha ez sikerül, akkor valóban sok közös döntés, egyhangú döntés is születhet az elkövetkező esztendőkben – fogalmazott dr. Fodor Csaba, az Éljen VárosuNk! Egyesület frakcióvezetője.

A kormánypárti frakció tagjai kiemelten fontosnak tartják, hogy folytatódjanak a Modern Városok Program kanizsai beruházásai. – Mindenképpen együtt kell dolgoznunk a város érdekében, hogy folytatódjanak a nagyobb beruházások, a Modern Városok Programnak is folytatódnia kell, ahogy azt polgármester úr is hangsúlyozta. Illetve az is fontos számunkra, hogy ez a város a továbbiakban is fejlődjön. S ehhez az is szükséges, hogy együttműködjünk a jelenlegi kormánnyal – hangsúlyozta Bizzer András, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője.


Megalakult Nagykanizsa új közgyűlése

Az eskütétel után Balogh László ismertette programját, a három fő pillérből álló Krátky-programot. A városvezető már korábban hangsúlyozta: minden nagykanizsai polgármestere kíván lenni, így tervezetében kiemelt helyet kapott a kanizsai fiatalok itthon tartása, a gazdasági és turisztikai fenntarthatóság, valamint a már elindult nagyberuházások kivitelezése. – A harmadik programelembe természetesen belefér a több munkahely megteremtése, s az, hogy a Modern Városok Programban látványosan szeretnénk előrelépni. S van arra remény, hogy a sportcsarnok és a ferences kolostor már tényleg jó úton van. Ezt a programot, én azt remélem, hogy nem dobjuk ki, természetesen új szempontokkal kiegészítve, de továbbmegyünk ezen az úton – említette a polgármester. 

Az alakuló ülés mind a négy napirendi pontját ellenszavazat nélkül fogadta el az új testület. A tagok arról is döntöttek, hogy az októberi soros közgyűlést – az elhúzódó tárgyalások miatt – elhalasztják.