Liszóban is megkondult a lélekharang

facebook megosztás

Felszentelték a liszói temető lélekharangját. Az egyházak, az önkormányzatok és a településeken élők összefogásának köszönhetően Surd és Nermespátró után a 400 lelkes kistelepülésen is megkondult a lélekharang.

Több hónapos egyeztetés, összefogás és gyűjtés előzte meg a lélekharangok felállítását a három dél-zalai községben, Liszóban is példátlan összefogás történt. – Egy nemes cél érdekében összefogott a lakosság, ezt nagyon sokszor és sok helyen elmondtam, hogy ekkora megmozdulásra nem számítottunk. Önkormányzatunk a lehetőségeihez képest a lakosság igényeit próbálja kielégíteni, amit szeretnének a liszói lakók, pályázatok segítségével próbáljuk megvalósítani. Itt nem kellett pályázni, sokkal nagyobb volumenű dologról van szó, hiszen a lakosság önerővel, önzetlenül hozzáállt és támogatta ezt a beruházást – fogalmazott Novák Csaba, Liszó polgármestere.

A lélekharangok állítását Veres József evangélikus lelkész kezdeményezte mindhárom zalai községben. – Egy nagy örömünnep ez a mai nap itt, Liszóban és a környéken is, ahogy el lett mondva. Lélekharangot szentelünk a mai napon, azt a harangot, ami a temetőben van jelen, és amely harang amikor megkondul a temetőben, akkor az elhunytakért szól. Illetve azokért, akik itt vannak még ebben a fizikai valóságban, és emlékeznek szeretettel azokra, akik már nincsenek. A lélekharangnak a célja az, hogy emlékezzünk – mutatott rá a lelkész.

Liszóban evangélikus és katolikus hívek is élnek, így a faluban két templom van. A lélekharang szentelésekor Bojtor Róbert katolikus plébános ugyancsak elismerő szavakkal szólt a közösség összetartásáról. – Településeinken, ahogy itt, Liszóban is, ahol most ez az ünnepség van a lélekharang kapcsán, úgy gondolom, nem kérdés a mindennapokban az, hogy ki katolikus, ki evangélikus, természetes a családokban az ökumenizmus. Sok vegyes házasság van, és nem kérdés az, hogy ki melyik felekezethez tartozik. Mindannyian Isten gyermekei vagyunk – vélekedett az atya.

A liszói lélekharang több mint egymillió forintba került, az egyházak, az önkormányzat és a helyiek mellett az elszármazottak is támogatták a felállítását.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.