Ma folytatódik a tárgyalása a galamboki B. Zoltánnak, aki úgy hanyatt lökte ismerősét, hogy az belehalt

Mivel nem született ítélet a júniusi előkészítő ülésen, a halált okozó testi sértéssel vádolt B. Zoltán büntetőügyében, ezért ma, nyilvános tárgyaláson bogozza ki a büntetőügy szálait dr. Gergye Tamás törvényszéki bíró.

Röviden felidézzük a júniusi előkészítő ülésről készült tudósításunkat:

Elismerte felelősségét az 1979-es születésű, galamboki B. Zoltán: vallomása szerint csak „hülyéskedésből” lökte meg a sértettet: halált okozó sérülés – koponyacsont-törés és agyzúzódás – lett a dolog vége. Zala megye törvényszékének dr. Gergye Tamás vezette büntetőtanácsa – a terhelti beismerés ellenére – végül mégsem hozott ítéletet, és tárgyalásra utalta a büntetőügyet.

A Zalaegerszegi Törvényszék 2019. június 3. napján tartott előkészítő ülést az 1979-es születésű, galamboki B. Zoltán büntetőügyében, aki az ügyészi vád szerint tavaly ősszel, olyan erővel lökte meg az egyik falubelijét Galambokon, hogy az hanyatt esett. A sértett a fejét a betonba verte, amelytől koponyacsont-törést és agyzúzódást szenvedett el, és másnap reggelre elhunyt.

Az ügyészség vádirata szerint a 7. általános iskolai végzettséggel rendelkező, négy kiskorú gyermeket nevelő, korábban már többször is büntetett – legutóbb ittas vezetésért és garázdaságért – B. Zoltán 2018. november 03. napján, az otthonában 4 üveg sört fogyasztott el, majd, már ittas állapotban indult a község presszójába. Ekkor találkozott össze a szintén ittas állapotban lévő sértettel, aki szeszesitalt fogyasztott ugyan, de ez mozgásában nem zavarta, haladásában sem akadályozta. A vádlott a vele baráti viszonyban lévő ismerősét minden előzmény nélkül, két kézzel, nagy erővel mellkason lökte, aki ettől hanyatt dőlt: először a fenekére esett, majd felsőteste bármilyen tompítás nélkül hátracsapódott, végül feje a járda betonjának ütődött.

A sértett az eszméletét vesztve, a földön fekve maradt, míg a vádlott kikerülte az ájult férfit, majd hátra sem nézve bement a presszóba. Az események szemtanúi az időközben magához térő sértetthez siettek, aki azonban elutasította, hogy mentőt hívjanak hozzá, s hazament. Otthon fájlalta a fejét, borogatást tett rá, majd elaludt. Másnap reggel testvére nem tudta felébreszteni, ezért segítséget hívott, de a kiérkező háziorvos már csak a halál beálltát tudta megállapítani. A sértett az esés következtében koponyacsont-törést és agyzúzódást szenvedett el, ami végül a halálához vezetett.

A Zala Megyei Főügyészség halált okozó testi sértés bűntettével vádolja a férfit, és indítvánnyal élt az előkészítő ülésen. Amennyiben B. Zoltán a váddal egyezően beismeri a bűncselekmény elkövetését, és lemond a tárgyalásról, akkor kettő év börtönben végrehajtandó szabadságvesztés és ugyanilyen időtartamú közügyektől eltiltás kiszabását indítványozza számára.

B. Zoltán vallomást tett, és lemondott ugyan a tárgyaláshoz való jogáról, valamint elismerte felelősségét is, azonban beismerése nem volt teljes körű, az nem egyezett meg mindenben az ügyészi vádirattal. A terhelt a lökést elismerte, és azt is beismerte, hogy látta, amint a sértett a földre, a fenekére esik. Azt azonban már tagadta, hogy észlelte volna a sértett fejének betonba csapódását, illetve az eszméletvesztését. Elmondása szerint a lökés is csak „baráti gesztus” volt, tulajdonképpen csak „hülyéskedésből” lökte meg a sértettet, mert már korábban is szoktak így „hülyéskedni” egymással. Nem gondolta, hogy nagyobb bajban lenne az ismerőse, mert akkor segített volna rajta.

Dr. Rinfel János, a terhelt védője – csatlakozva a vádlott elmondásához – szintén kiemelte, hogy védence elismeri a felelősségét, azonban szándéka nem terjedt ki a testi sérülés okozására, az csupán egy szerencsétlen véletlen következménye. Mivel a Zalaegerszegi Törvényszék az előkészítő ülésen elhangzottakból azt állapította meg, hogy a vádlott beismerése nem egyezik a vádiratban foglaltakkal, és nem teljeskörű, ezért úgy döntött, hogy tárgyalást kell tartani az büntetőperben: addig a terhelt bűnügyi felügyeletét, miszerint dél-zalai lakóhelyét nem hagyhatja el, fenntartotta.

Papp Attila