Már több, mint 4500 alkalommal tartottak távmeghallgatást a bíróságokon

Olcsó, mert nem kell a fogvatartottakat szállítani, vagy a tanúkat utaztatni, de jelentős időmegtakarítással is jár, ugyancsak az utazások kiküszöbölése miatt. A távmeghallgatás a jövő bíróságainak egyik nélkülözhetetlen pillére lesz. A legújabb statisztikai adatokról az Országos Bírósági Hivatal Kommunikációs Főosztályát kérdeztem.

A bíróságok tizenhárom hónap alatt 4501 alkalommal tartottak távmeghallgatást, a Via Videó rendszert alkalmazó bírák száma már meghaladta az 1400 főt.

2019. szeptemberében 943 esetben használták a távmeghallgatási rendszert az eljárási cselekmények során, valamint 215 bíró alkalmazta az innovatív technológiát, mely 2018. szeptemberéhez képest több mint 21-szeres növekedést jelent.

A bíróságokon kialakított távmeghallgatásra alkalmas tárgyalótermek számát figyelembe véve múlt hónapban a legmagasabb kihasználtsággal a Székesfehérvári, a Szombathelyi, a Nyíregyházi Törvényszék, a Fővárosi Törvényszék és a Miskolci Törvényszék működtette Via Videó helyiségeit.

A legtöbb bíró a Fővárosi és a Miskolci Törvényszéken alkalmazta a technológiát.

A távmeghallgatás országos szintű alkalmazását biztosító fejlesztések második üteme már megkezdődött, melynek keretében további 112 bírósági tárgyalóteremben alakítják ki a Via Videó infrastruktúrát. A bővítés eredményeként minden bíróságon lesz távmeghallgatásra, valamint tárgyalótermi kép- és hangrögzítésre alkalmas tárgyalóterem.

A fejlesztés hatására a távmeghallgatások számának dinamikus növekedése prognosztizálható. A legutóbbi időszak statisztikai diagramjait ide kattintva tekinthetik meg.

Papp Attila