Még nincs lefutva a meccs!

facebook megosztás

Vallomással tartozom: szeretem a három ügyvéd urat. Éppen ezért teszek meg mindent, nehogy újra hatalom közelébe kerüljenek. Hiszen rosszat tenni nagyon rossz. Óvjuk meg őket, nehogy újra árthassanak a közösségnek. Mert ez a keresztény szeretet.


Saját érdekünk szerint szavazzunk… (Fotó: MTI)

Alighanem többet hallunk Karácsony Gergelyről, mint a kanizsai szocikról. Sőt: kanizsaiságuk okán talán még engedékenyek is vagyunk irántuk? Ismerősünk a Facebookon? Szembe tolja velünk bevásárlókocsiját? Na és? – mondaná Horn Gyula. Hiheti valaki, ha Pesten csak ilyen alkalmatlanra futotta, nálunk majd virítanak? Ha Kispesten százmilliót loptak, nálunk az erény bajnokai? Pár napja akárhány baloldali politikus reggelente azzal nyitja meg az internetet: mit hallgattak le rólam az enyéim? „Csaba tudja, mi az, amiért börtönbe lehet menni” – fecsegte ki a nagyagyú nagyágyú. Ki a kanizsai Bangóné? Tavasszal lenullázta az MSZP-t az, hogy a képviselőnő Fidesz-szavazókat patkányoz. Hírlik, Kanizsán se tolerálják népszerűtlenségüket, lehülyézik, aki nem őket választja.

Más az erő, és más az erőszak. Internetes és szóbeli durvaság, tárgyak és személyek elleni támadás, mind egyet jelez. A gyengeséget: ők sem bíznak magukban. Akkor hogyan bízzanak bennük választóik?  Hozzáolvasandó Reményiktől: Láttatok már köztük büszke főket? Én csak dölyföst láttam. Földig hajtja őket Rablott arany terhe, mint az ágat, Sűrű festék alatt arcuk sápad. Félnek a poroszlók. Aki biztos, bátor; És nem dühöng az, akié a föld,… S mert lelkük üres, mint a felfújt hólyag Úsznak színén a megáradt folyónak, De félnek, félnek, félnek a poroszlók!

Egy hajnalon a 32-es busz majdnem oldalára dőlt. Gerilla plakátok jelentek meg a Fő utca járdáin: Újra MSZP? Újra áremelés! Mindenki olvasni akarta. A szocik bekeményítettek. Még meg se száradt a ragasztó, húzkodták le a plakátokat. Az utolsó éjjel pajszerrel járták a várost. Egy bölcs ember megjegyezte: A kampányt elveszítettük, a választást megnyerjük. Igaza lett. Belépésünk utáni első uniós választáson, 2004 tavaszán a Fidesz tarolt.


Hogy mennyire nem mindegy, ki áll a város élén: a baloldal nem csak Szegeden migránspárti (Fotó: Facebook)

Nem csak a szegedi szocik érdekeltek a migrációban. Téved a baloldal, ha hitbizományként sajátjának hiszi a szavazóit. El is veszítheti őket. Maradnak csak a migránsok és a szexuális kisebbségek. Taszítja régi választóikat az a tény, akárhányszor lenézik őket politikusaik, feltételezve, bármilyen hirtelen kanyarvételre hajlandóak. Miért dőreség csodát várni Kanizsán a Jobbiktól DK-ig terjedő összefogástól? Nagykanizsa nem Hódmezővásárhely, ami egykor a hátránya volt, ma az az előnye. Ott Márki-Zayig nem osztottak nekik lapot, ezért az ellenzékhez helyben nem fűződött kudarcos időszak. Nálunk hozzájuk csak az fűződött! Ismerjük őket! Még saját szavazóik is bevallják, most jobb.

Másfél héttel a választás előtt bombaként robbant az Index blogján egy videó. A sokatmondó című Szellemvárosok vloggere a megújuló Bartók 1-et végigjárva a tetőn a varasdi hegyek és a közeli park szépségén egyként elvarázsolva oda nyilatkozott: Nagykanizsán látható lesz egy pozitív példa. A minapi gyönyörű füzet, a Közös otthonunk Nagykanizsa egy valamire nem tért ki. Bizony a számtalan magánberuházású lakásépítés abba az irányba mutat, hogy nálunk érdemes belevágni, van rá fizetőképes kereslet. Visszaerősödött a forint, a tőzsde bizakodó.

Összenyomkodom a kukoricáját

Egy dacos kisfiú ezt mormolta (és tette is), amikor édesanyja kukoricára térdepeltette. Ez a bájos jelenet jutott eszembe, amikor azt tapasztalom: nem egy baloldali érzelmű honfitársunk saját jól felfogott érdeke, a zsebe ellen készül (?) szavazni. Hosszú lenne a sor, ha megpróbálnám számba venni, melyik érinti jobban őt. Rezsi befagyasztása? Vásárlóérték megőrzése? Energetikai és erzsébetes pályázatok? Babaváró hitel és Családi Otthonteremtési Kedvezmény? Aki közülük a folytatás ellen szavaz, magának árt…

Papp János

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.