Megszólal, és a hangja lélekbe vág...

facebook megosztás

Elkészült a lélekharang Nemespátrón. Surd után itt is a helyiek összefogásával, valamint támogatók jóvoltából vásárolták és állították fel a temetői harangot, amelynek felszentelése után a 150 éves evangélikus templomban tartottak hálaadó istentiszteletet.

Veres József lelkész egy éve szolgál a surdi, a nemespátrói és a liszói evangélikus gyülekezetben. Tavaly, a halottak napi megemlékezéseken vette észre, hogy a három település temetőjében nincs harang. Támogatókat keresett, és előbb Surdon, most pedig Nemespátrón is elkészült a lélekharang.

– Januárban indult a felhívás, és nagy-nagy meglepetésemre az emberek megértették, függetlenül a vallástól vagy a vallási hovatartozásuktól, s mindenki adományozott, amennyi tőle telt. A harangok 22 kilósak, és 317 500 forintba kerültek egyenként. Gombos Miklós őrbottyáni műhelyében lettek kiöntve – fogalmazott Veres József.


Kondulása fájdalmas, de reményt is ad... (Fotó: Gergely Szilárd)

A kezdeményezést az egyház és az önkormányzat is támogatta.

A lélekharang kondulása nem pusztán tiszteletadás az elhunytaknak, hanem a remény hangja is az itt maradottaknak – ezt Szemerei János, az egyházkerület püspöke mondta.

– Krisztusban az Isten egy olyan megoldást, tervet készített, amelyre itt, a temetőben van a legnagyobb szükségünk. Mert hogy itt találkozunk azzal, ami a legfájdalmasabb a földi életben: az elmúlással, a halállal. De itt ragyoghat fel a leginkább és a legszebben a húsvéti örömhír nagyszerűsége – mutatott rá a püspök atya.

A hónap végén Liszón is felszentelik a lélekharangot.


A nemespátróiak negyedik evangélikus temploma is már 150 éves... (Fotó: Gergely Szilárd)

Nemespátrón nemcsak az új harangot ünnepelték a helyiek. Az evangélikus templom 150 éves lett, az évforduló alkalmából pedig hálaadó istentiszteletet tartottak. A román stílusú épület a helyi evangélikus gyülekezet negyedik temploma – a néhai lelkész, Mesterházy Sándor történeti kutatásai szerint a közösségnek már a török hódoltság idején megvolt az első, akkor még fatalpra épített kis kápolnája, hitét pedig azóta is mélyen őrzi.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.