Miklósfán is tűz gyulladt a székely autonómiáért

facebook megosztás

A Thúry Vitézlő Oskola csatlakozott a Székely Nemzeti Tanács össznemzeti felhívásához. Az idei rendezvénynek kettős üzenete volt: az autonómiatörekvés támogatásán kívül a nemzeti régiók ügyében indított európai kezdeményezés mellett is kiálltak a résztvevők.  

Mintegy félszázan gyűltek össze a székely autonómia napján Miklósfán. A vitézlő oskolások korábban is kiálltak a székelység mellett: 2013-ban szimpátia-menetelést tartottak Nagykanizsán, amin csaknem ötszázan vettek részt. Az egyesület tagjai ma is fontosnak tartják, hogy támogassák a határon túli magyarságot. – Most újra úgy éreztük, hogy eljött az idő arra, hogy újra kifejezzük szolidaritásunkat a határon túl rekedt magyarok mellett. Már csak azért is, mert a mi felfogásunk szerint attól, hogy politikai határok választanak el minket, attól még ők ugyanolyan magyarok, mint mi. Így – ebben az értelemben – ezt a rendezvényt mi saját magunkért csináljuk – hangsúlyozta Vörös András, a Thúry Vitézlő Oskola vezetője.


Vörös András hangsúlyozta: ki kell állnunk a határon túl rekedt magyarok mellett!

A szolidaritás mellett a rendezvény kiemelt célja volt, hogy támogassa a székely autonómia ügyét. Ezen törekvés akkor kerülhet az Európai Bizottság elé, ha sikerül egymillió támogató aláírást összegyűjteni 2020. május 6-ig. – A tűz, a tábortűz, az őrtűz lángja szimbolikusan sokfelé elérhet. Mellette melegedni is lehet, s erőt mutat. Szükség is van erre a székelységet illetően, mert ugyan kisebbségvédelmi kezdeményezésként is sikerült átvinni Európában, hogy a nemzeti kisebbségekre jobban odafigyeljenek, de ez még nem elég – mondta Balogh László, Nagykanizsa polgármestere.


Miklósfán is őrtűz gyulladt a székely autonómiáért

A Székely Nemzeti Tanács felhívásához híven a program közös imával zárult.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.