Munkahelyteremtés, beruházások – Perspektívát látnak Kanizsában

A DAB telephelyén egy új, ötezer négyzetméteres munkacsarnokban tettek látogatást Nagykanizsa elöljárói. A víziszivattyúk gyártásával foglalkozó olasz cég, mintegy 8,5 millió eurós beruházásból bővül a másfélszeresére.


Olasz-magyar együttműködés. A befektetők jól érzik magukat a városban, és folyamatosan fejlesztenek (Fotó: Gergely Szilárd)

Folyamatosan fejlődik az ipari park, ahol csaknem minden hónapban bővülnek a vállalkozások, újabb csarnokokat építenek, ami további munkahelyeket teremt Nagykanizsán. Augusztus végén a Két Salamon Bt. nettó 284 millió forint értékű fejlesztéseit avatták, majd egy hónappal később, szeptember 27-én a betonacél és acélszerkezetek gyártásával foglalkozó N-ferrum Kft. telephelyén egy csaknem 162 millió forintos beruházás valósult meg.

Balogh László a bejárást követően lapunknak elmondta: a DAB vezetői arról tájékoztatták, hogy továbbra is együttműködnek a várossal.

– Perspektívát látnak Nagykanizsában, és mint azt megtudtuk, újulni, bővülni szeretnének a jövőben is. Ebben keresik a partnerek, különösen az önkormányzat, mint közvetítő segítségét is. Azt hiszem, ha jó a kapcsolat egy cég és az önkormányzat között, az kölcsönös előnyökhöz vezet – emelte ki Balogh László, a humán bizottság elnöke.

Dénes Sándor, Nagykanizsa polgármestere elmondta, a DAB nagyon fontos cég a városban, hiszen körülbelül 200 embert alkalmaz, és bővíteni is szeretne.

– Ez mindannyiunknak öröm, hisz a vállalat munkalehetőséget ad. Elmondták a cég képviselői azt is, nem olyan egyszerű megfelelő szakembereket találni, de nyilván próbálunk segíteni a munkaügyi központon, vagy akár a Szakképzési Centrumon keresztül is.

Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő emlékeztetett: még polgármesterként látogatott ki Padovába, a cég központjába, hogy felkeresse a Közép-Európa felé terjeszkedni vágyó DAB vezetőségét. A kapcsolatfelvétel után a vállalat akkori elnöke ellátogatott Nagykanizsára, felmérte a lehetőségeket, majd másfél év múlva megépítették az első csarnokukat a város ipari parkjában.

– A sikeres együttműködés annak köszönhető, hogy voltak lokálpatrióta nagykanizsaiak, akik támogatták ezt az ötletet, és segédkeztek az elindításban, s volt olyan olasz vállalkozó, akinek már jó tapasztalatai voltak az itteni beruházásaival, munkáival kapcsolatban, továbbá Nagykanizsa földrajzi, logisztikai és infrastrukturális szempontból is kiváló helyszín. Remélem, hogy ez a hat éve működő vállalkozás újabb jó példaként szolgál arra, hogy érdemes idejönni befektetni Nagykanizsára – szögezte le a politikus.

A DAB jelenleg 7 gyártóüzemmel, 12 értékesítési vállalattal és 1 értékesítési irodával van jelen öt kontinensen. A cég stratégiai szempontból választotta Nagykanizsát, hiszen a kelet-európai piacok felé terjeszkedik. A kanizsai üzem első, 5 ezer négyzetméteres csarnokát 2014-ben avatták fel, három évvel később új csarnokkal bővítették a magyarországi gyárat. Enrico Pelletti ügyvezető igazgató elmondta: a harmadik ütem szintén 5 ezer négyzetméteres lesz, így a gyártás 15 ezer négyzetméteren folyik majd, ez a dinamikus fejlődés pedig egyedülálló a környéken.

– Mindig támogatott minket Nagykanizsa. A közösség, a polgármester, mindenki. Mondhatnám azt is, hogy Nagykanizsa minden nap hozzájárul a sikereinkhez. Sosem volt nehézség a tiszta és érthető kommunikáció, és amikor szükségünk volt rá, mindig számíthattunk a város segítségére.

Enrico Pelletti kiemelte: az új csarnokba telepítendő gyártás magasabb technológiát képvisel majd, speciális termékeket vezetnek be ezáltal. A legújabb szivattyúk gyártása a cégcsoporton belül is újdonságnak számít.

Az elmúlt évek vállalkozásfejlesztései révén a meglévő ipari park hasznosítható területe szinte teljesen megtelt, ezért október elején elkezdték az új ipari park kialakítását. Ennek első lépéseként körforgalmat építenek az M7-es autópálya-lehajtó mellett. A nagyberuházás első ütemében egy húsz és egy hetven hektáros terület válik elérhetővé a jövőben Nagykanizsán beruházó vállalkozások számára. A projekthez a TOP-pályázat és a Modern Városok Program összesen hatmilliárd forintot biztosít a városnak.

Nagy Jenő