„Ne nézzél, ne mosolyogjál”

Kötekedő anya és fiatalkorú lánya garázdálkodott egy keszthelyi bolt előtt, még a tavalyi esztendő őszén: most emeltek vádat ellenük, a részletekről dr. Pirger Csabát, a Zala Megyei Főügyészség sajtószóvivőjét kérdeztem.

A büntetőügy sértettje, egy nő 2018. október 9-én este vásárolni ment az egyik keszthelyi CBA üzletbe, ahol egyébként pénztárosként dolgozott. A pénztárnál a sorban előtte állt egy másik keszthelyi nő, aki az üzletben, korábban már több alkalommal belékötött, kötekedett vele, „butának” nevezte, azzal is fenyegette, hogy „kihúzza a pultból és elkapja, bántalmazza”.

Ekkor is rászólt a nőre, hogy „ne nézzél, ne mosolyogjál”, amire a nő nem reagált, fizetett, majd távozni akart a boltból. A bolt bejáratánál állt a kötekedő nő 17 éves lánya, aki úgy ítélte meg, hogy a nő kinevette az anyját. Ezért szintén rászólt, hogy „ne nézzen úgy az anyjára”, majd a nőre támadt: megmarkolta a haját, megtépte, majd hajánál fogva a földre rántotta. A bántalmazásba bekapcsolódott az anyja is, aki szintén megtépte a földön ülő nő haját, majd mindketten több alkalommal megütötték a fejét és hátát, az ütések a kezét védekezésre emelő nő csuklóját is érték.

A bántalmazásnak járókelők, a sértett munkatársa, valamint a sértett – a bántalmazást közeli lakásuk ablakából észlelő – élettársának beavatkozása vetett véget. Az anya és lánya cselekménye alkalmas volt arra, hogy másokban megbotránkozást, riadalmat keltsen. A Zalaegerszegi Járási Ügyészség garázdaság és testi sértés vétsége miatt emelt vádat mindkettejük ellen.

Papp Attila