Ősrégi trükk, de sosem jön be: „jogsizással” bukott meg a 48 éves, nagykanizsai férfi

facebook megosztás

Én nem értem, hogy a digitalizáció, a számítógépes, netes rendőrségi, kormányzati információs rendszerek világában miért hiszi azt valaki, hogy ha egy szomszédos országban elveszik a jogsiját, majd azt itthon elveszettként jelenti be, nem fog megbukni. Az okmányirodák néhány óra alatt kiderítik, hogy valójában mi történt: a vizsgálódást nyilván azzal fogják kezdeni, hogy utánanéznek, hogy a (majdnem) szomszédos, európai uniós tagországok valamelyikében nem vette-e el a rendőrhatóság a delikvens iratait.

Úgyhogy most leírom még egyszer: ez a trükk 30 évvel ezelőtt még lehet, hogy működött, ha mondjuk Albániában elvették a jogsit, de a 21. század második évtizedének végén biztos, hogy nem fog bejönni, vagyis bukta lesz a vége. Mint annak a 48 esztendős, nagykanizsai férfinek is, aki idén tavasszal próbálkozott ezzel az ősrégi trükkel a nagykanizsai okmányirodában, miután az olasz rendőrök bevonták a vezetői engedélyét. A részletekről dr. Pirger Csabát, a Zala Megyei Főügyészség sajtószóvivőjét kérdeztem.

A 48 éves, nagykanizsai férfi 2019. április 6-án Olaszországban, Torino közelében közlekedett a személygépkocsijával, amikor őt a rendőrhatóság közúti ellenőrzés során megállította. Az eljáró rendőr észlelte, hogy a gyanúsított Magyarországon kiállított vezetői engedélye 2019. január 7-én lejárt, ezért azt elvette. A gyanúsított 2019. április 9-én jelent meg a nagykanizsai okmányirodában és valótlanul azt jelentette be, hogy a vezetői engedélyét Olaszországban elveszítette. A gyanúsított bejelentéséről az eljáró ügyintéző jegyzőkönyvet készített, amelyet a gyanúsított aláírt, így közreműködött abban, hogy valótlan adat kerüljön a közhiteles nyilvántartásba. Ezzel azonban bűncselekményt követett el, amelyért a Nagykanizsai Járási Ügyészség közokirat-hamisítás bűntette miatt emelt ellene vádat a dél-zalai város járásbíróságán.

Papp Attila

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.