Öt év járt a halált okozó „baráti üdvözlésért” – el kellett volna fogadni az ügyészek ajánlatát

A vádlott, B. Zoltán 2018 őszén a kocsmába menet hanyatt lökte barátját, aki fejsérülése következtében végül életét vesztette. A büntetőügyről hírportálunk már többször is beszámolt. A tárgyalásról való lemondás és teljes körű vádlotti beismerés esetén a Zala Megyei Főügyészség kettő év börtönbüntetést kért volna B. Zoltánra, aki azonban nem élt a lehetőséggel: amint utóbb kiderült, kellett volna… A Zalaegerszegi Törvényszék 2019. október 21-én hozott ítéletet az ügyben, a részletek felől a Zalaegerszegi Törvényszék sajtószóvivőjétől, dr. Vándor Virágtól érdeklődtem.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott 2018. november 3-án egy zalai kistelepülésen az otthonában elfogyasztott 4 üveg sört és fél liter bort, majd ittasan elindult a falu egyik presszójába, ahonnan a sértett éppen távozott. A két férfi régóta ismerte egymást, viszonyuk baráti volt, nem volt köztük konfliktus. Miközben elhaladtak egymás mellett a vádlott üdvözlésként két kézzel, nagy erővel meglökte a sértettet, aki emiatt hátraesett, s a feje a betonnak csapódott. A vádlott kikerülte az eszméletlen férfit, majd hátra sem nézve bement a presszóba. A szemtanúk a magához térő sértetthez siettek, aki elutasította, hogy mentőt hívjanak hozzá, s hazament. Otthon fájlalta a fejét, borogatást tett rá, majd elaludt. Másnap reggel testvére nem tudta felébreszteni, ezért segítséget hívott, de a kiérkező háziorvos már csak a halál beálltát tudta megállapítani.

A férfi a 2019. június 3-án tartott előkészítő ülésen beismerő vallomást tett, amelyet a bíróság nem fogadott el, mert az nem volt összhangban az eljárásban rendelkezésre álló egyéb adatokkal. Végül két tárgyalási napot követően a bíróság a vádlottat 2019. október 21-én halált okozó testi sértés bűntette miatt 5 év börtönbüntetésre ítélte és 5 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. Súlyosító körülményként értékelte többek között az ittas elkövetést, a férfi büntetett előéletét, továbbá, hogy a cselekményt büntető eljárás hatálya alatt követte el. Enyhítő körülményként a vádlott megbánó magatartását tudta figyelembe venni.

Az ítélet ellen a vádlott és védője fellebbezett, így az nem jogerős.

Papp Attila