Pályaorientációs napot tartottak a kiskanizsai iskolában

facebook megosztás

A pályaorientációs napon a 3D nyomtatással is megismerkedhettek a diákok. A felső tagozatosoknak szóló programot harmadik alkalommal szervezték meg az intézményben. – A tapasztalat az, hogy érdekli őket nagyon. Pontosan ezért idén csak hét állomáshelyet hoztunk létre. A tavalyi tanévben több volt, szám szerint 12, ezért kevés idő jutott arra, hogy mindenki megismerkedjen azzal, ami az adott helyszínen van – megfogja, megtapogassa és kipróbálja. Ezért az volt a kérése az előadóknak és a gyerekeknek is, hogy inkább kevesebb helyszín legyen, de több idő jusson mindennek a kipróbálására és megismerésére – árulta el Molnár István, a Kiskanizsai-iskola intézményvezetője. A Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara segítségével egyebek mellett a pincér és a cukrász szakmával, valamint a szociális, a szépészeti és a rendészeti ágazattal is megismerkedhettek a fiatalok. – Az volna a helyes, ha mindenki saját magára ismerne, hogy mi az, ami tetszik, és mi az, ami nem. Nem az a cél, hogy ezt a hét területet erősítsük, hanem mindenki a különböző rendezvényeken – akár Szakmák Éjszakájáról van szó, akár üzemlátogatásokon, akár önismereti osztályfőnöki órákon vagy ezen a rendezvényen is – azt lássa, hogy ő miben erős, mi az, amit szeret csinálni, miben lenne ügyes – mondta Dr. Balogh Imre, a NAKKIK stratégiai koordinátora, szakképzési vezetője.


Horváth „Mákos” Ferenc és Jakabfi Dávid a cukrász szakma szépségeiről és nehézségeiről is beszélt (Fotó: Gergely Szilárd)

Horváth „Mákos” Ferenc és Jakabfi Dávid a cukrász szakma szépségeiről és nehézségeiről is beszélt. Jakabfi Dávid azt is felajánlotta az iskolának, hogy minden évben két, a hivatás iránt érdeklődő fiatalnak megtanítja a mesterséget. Az interaktív foglalkozáson a diákok maguk is belekóstolhattak a bonbonkészítés rejtelmeibe. A szakemberek a bemutatón azt hangsúlyozták, hogy mindenki olyan foglalkozást válasszon magának, amit igazán szeretne csinálni. A többségnek már határozott elképzelése van a jövőjéről. – Sokan szeretnének kozmetikusnak menni, sokan viszont gimnáziumokba mennének – ez a jellemző általában, de olyanok is vannak, akik az ács szakmát szeretnék megjelölni – fogalmazott Németh Panna, a Kiskanizsai-iskola tanulója. A pályaorientációs napon az is kiderült, hogy a legtöbben a vendéglátás és a kereskedelem iránt érdeklődnek, de egyre többen jelentkeznek asztalosnak és kárpitosnak is. A foglalkozás kora délutánig tartott.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.