Pályaorientációs napot tartottak a Piarista-iskolában

facebook megosztás

Az általános iskolások különböző foglalkozásokon vettek részt, a gimnazisták pedig mesterségekkel és hivatásokkal ismerkedhettek meg a délelőtt folyamán.

Tizennyolc előadó beszélt hivatásokról, szakmákról a Piarista-iskola gimnazista tanulói számára szerdán. – Szerintem ez a nap egy nagyon jó lehetőség arra, hogy segítséget nyújtson azoknak a diákoknak, akik még nem tudják, milyen irányban szeretnének tovább tanulni. Nagyon sok érdekes előadás közül lehetett választani különböző területeken, például, fogorvos, ügyvéd, aneszteziológus, gazdálkodó – fogalmazott Szita Máté.


Az előadásokat különböző időpontokban tartották, hogy a diákok akár többön is részt vehessenek

A pályaorientációs napot tavaly szervezte meg először az iskola. Az előadásokra idén mintegy kétszázhatvan diák regisztrált. – Én voltam eddig iskolai védőnő, nyelviskolai tanár és szakfordító előadáson, megyek még családi gazdálkodóra és a gyógytornászon vagyok jelenleg – említette Németh Eszter. Iskolatársa, Tislér Bence hozzátette: valóban egyetértek Esztivel, hogy ilyen lehetőség legyen biztosítva minden diáknak. Eddig a bankigazgatóin és a nyelvtanárin voltam, jelenleg az aneszteziológusin vagyok. Igazából már régen eldőlt, hogy mi szeretnék lenni: nyelvtanár. Ez az előadás egy plusz megerősítést adott nekem, hogy igen, ezt csinálnom kell.

Nem csak a gimnazista tanulók számára volt különleges ez a pályaorientációs nap, az általános iskolások számára is különböző programokkal készültek a szervezők. Az 5-6. évfolyamnak helyben tartottak foglalkozásokat, míg a 7-8. évfolyam az iparkamara közreműködésével több nagykanizsai szervezethez is eljutott a délelőtt folyamán. – Gyakran találkozom a munkám során azzal, hogy a diákok nehezen hoznak pályadöntéseket. Ennek számos oka lehet, egyrészt még nem készültek fel erre, információhiányuk van vagy éppen egymásnak ellentmondó információkkal találkoznak. A pályaorientációs nap célja, hogy intézményi oldalról segítsük a diákjainkat az életpálya tervezésükben ­– mondta Sántha Judit pszichológus.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.