Pannon Tudományos Napot tartottak a PEN-en

Pannon Tudományos Napot tartottak a PEN-en. A konferencián különböző témákban hallhattak előadásokat a résztvevők, valamint több díjat és elismerést is átadtak.  

A konferenciasorozatot 2004-ben indította útjára a Magyar Tudományos Akadémia Pécsi és Veszprémi Területi Bizottsága. A rendezvénynek azóta a Pannon Egyetem nagykanizsai kampusza ad otthont.

– A Pannon Egyetemen a nagykanizsai kampusz kiemelt jelentőséggel bír, és azt szeretnénk, hogy tovább erősödjön az oktatás és a kutatás. A kutatást illetően ez a rendezvény segít abban, hogy Nagykanizsa felkerüljön a magyar tudomány térképére, és legalább évente egyszer ideirányítja a figyelmet. Azt látjuk az utóbbi években, hogy folyamatosan erősödik a nagykanizsai kutatási potenciál – mondta el Dr. Vonderviszt Ferenc, a Pannon Egyetem  rektorhelyettese.


A konferencián egymás szakterületeit ismerhették meg az érdeklődők (Fotó: Gergely Szilárd)

A fórum egyik fő célja, hogy az előadók megismerjék egymás szakterületét és kutatásait.

– Ez egy dunántúli tudományos mustra, egy dunántúli „mindentudás egyeteme”, ahol oktatók, kutatók bemutathatják a legfontosabb tudományos eredményeiket. Ez egyfajta inspirációt adhat a hallgatóknak is a saját munkájukhoz, illetve komoly kapcsolatépítési lehetőség, hiszen a kutatók beleláthatnak egymás munkáiba, kutatásaiba, úgyhogy minden szempontból előnyös és hasznos a dolog – fogalmazott Németh Kornél, a PEN egyetemi docense.


Balogh László: A tudományok Nagykanizsa jövője szempontjából is meghatározók (Fotó: Gergely Szilárd)

A konferenciának 15. alkalommal adott otthont Nagykanizsa. Balogh László polgármester kiemelte: a kampuszon végzett tudományos munkának hatása van Kanizsa jövőjére is.

– Sok-sok értelmiségi, tudományközeli ember gyarapodott itt tudásában, nőtt fel és szárnyalt tovább. Egy részük itt is maradt, és nekünk szükségünk van arra a potenciálra, amit ez az egyetemi képzés nyújt Kanizsán, már csak a szakok által is, mert az itt tanított szakoknak és tudományos háttérmunkának hatása lehet Kanizsa jövőjére. Nemcsak lehet, hanem kell, hogy legyen – hangsúlyozta Balogh László, Nagykanizsa polgármestere.


Dóczi Tamás (jobbra) életpályája elismeréseként megkapta a Pannon Tudományos Díjat (Fotó: Gergely Szilárd)

A konferencián több elismerést is átadtak. A Pannon Tudományos Díjat Dóczi Tamásnak ítélték, továbbá díjazták a PhD-hallgatókat is. Idén a Veszprémi Akadémiai Bizottság dr. Kakasi Balázst, a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karának hallgatóját jutalmazta az elismeréssel.

– Fejlesztettem egy spermium alapú toxicitási tesztet, ahol a spermium, mint tesztszervezet van jelen. Ebben az újdonság az, hogy ez egy könnyen és olcsón hozzáférhető és mégis magas érzékenységgel rendelkező tesztszervezet. Ennek egy eredeti verzióját fénykutatók fejlesztették ki mikroszkópra, ami időnként nehézkes, és hosszú időt vesz igénybe – nyilatkozta Dr. Kakasi Balázs.

A Pécsi Akadémiai Bizottság díját Kemenesi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem hallgatója nyerte el, kutatásának egyik központi témája a denevérek szerepe a vírusok fennmaradásában.