Sikkasztott a pusztaszentlászlói futár: a nagykanizsai csomagküldő cég kára majd két és fél millió forint

Közel két és fél milliót sikkasztott egy nagykanizsai csomagküldő cég egyik futárja a tavalyi esztendőben: a bűncselekményeket előtte alaposan megtervezte, amelyekről dr. Pirger Csabától, a Zala Megyei Főügyészség sajtószóvivőjétől kértem részletekbe menő tájékoztatást.

A 29 éves, pusztaszentlászlói fiatalembert 2018. június 6. napjától kezdődően alkalmazta gépkocsivezető, futár munkakörben egy nagykanizsai kft., amely csomagok kézbesítésével foglalkozott.

A csomagok kézbesítése és az azokkal történő elszámolás menete a következő: a munkakezdéskor a futár a nagykanizsai telepen számára kiosztott csomagokat vonalkód alapján rögzíti a saját MDU készülékébe, majd magához veszi a csomagokat. A futár kézbesítéskor a nála levő MDU készüléken beolvassa a csomag vonalkódját, majd beírja az átvevő nevét és a gépen az átvevővel aláíratja az átvételt. A címzett utánvétes kézbesítés esetén kifizeti az utánvét összegét és ezt a futár a gépen rögzíti, majd a raktárban a pénzt leadja. Amennyiben nem tudja kézbesíteni a csomagot, akkor a kijelölt útvonal teljesítését követően visszaviszi a nála maradt árut a depóba és az ottani gépen a korábbi kóddal visszakezeli a megmaradt csomagokat és elhelyezi azokat a raktárban.

A fiatalember 2018. június 22-től 2018. december 19-ig, összesen 19 esetben, 18 címzettnek úgy kézbesítette a csomagot, hogy azt átadta a címzettnek, az utánvételi díjat átvette, majd az MDU készüléken úgy rögzítette a kézbesítést, hogy a csomagot nem sikerült kézbesíteni.

Ilyenkor a címzettekkel az átvételt a készülék vagy rendszer hibára hivatkozva nem íratta alá, vagy az aláírásukat nem rögzítette, hanem távozását követően törölte. A raktárba visszaérve ezen csomagok korábban letépett vagy lefényképezett vonalkódját manuálisan rögzítette a raktár nyilvántartásában, amivel azt a látszatot keltette, hogy a csomag a raktárban van. Az átvett készpénzt pedig minden esetben eltulajdonította. Ezzel a cselekményével a kanizsai kft.-nek összesen 2.300.678.-Ft kárt okozott, amiért a Nagykanizsai Járási Ügyészség sikkasztás bűntette miatt emelt ellene vádat a dél-zalai város járásbíróságán.

Papp Attila