Szívügyük a futás és a természet

Idén kevesebb hulladékot találtak a szaplányosi erdőben, de azért még így is jó pár zsákot megraktak azok, akik csatlakoztak a Zalaerdő Zrt. és a Kanizsai Futóklub közös, szemétszedő akciójához. A második alkalommal meghirdetett programot erdei futás, bográcsozás és Lubics Szilvia legutóbbi versenyének élménybeszámolója színesítette.

A szaplányosi erdei laknál gyülekeztek azok, akik a futás mellett a természet védelmét is a szívügyüknek érzik.

– Tavaly már volt egy ilyen kezdeményezésünk, ami nagyon jól sikerült, örültünk neki. Egyrészt hálásak vagyunk az erdőnek, mert sokat futunk a természetben, másrészt pedig hálásak vagyunk a Zalaerdőnek, amiért támogat bennünket különböző módokon. Ma például úgy, hogy főznek ránk. Jól érezzük magunkat, közben pedig megtisztítjuk a természetet, ahol szívesen futunk – mondta Léhart Zoltán, a Kanizsai Futóklub alelnöke.


A futók felvették a kesztyűt és a harcot az erdők tisztaságáért

A futók és a Zalaerdő Zrt. munkatársai egyaránt azt tapasztalják: a városkörnyéki erdőkben és a peremterületeken szemetelnek a legtöbbet az emberek.

– Volt már arra példa, hogy futás közben összeszedtem egy-két dolgot, persze mindent nem tudok, hiszen nem hátizsákkal vagy szatyorral futok. De sajnos találni az erdőben szemetet. Flakonokat, sörösdobozokat, ásványvizes palackokat, cigarettát, zsebkendőt – sorolta Steyer Edina, a Zalaerdő Zrt. PR-előadója.

Tavaly több év alatt felhalmozódott szemetet gyűjtöttek az önkéntesek, ennek eredményeként idén sokkal kevesebbet találtak, de azért még így is jó pár zsák megtelt. Az akcióban több mint félszázan vettek részt, köztük számos kisgyerek. Csatlakozott Lubics Szilvia ultramaratonista is, hogy a nap végén a Cascade-hegységben szerzett versenyélményeiről meséljen.

– Például ezen a versenyen nem volt „szemetes” rész, olyan helyeken futottam, amelyekre iszonyúan vigyáznak, és szóba sem jöhet, hogy ott bármiféle hulladék legyen. Azt gondolom, az is egy jó tendencia, hogy a futóversenyeket is próbálják egyre inkább „zölddé” tenni. Egyre kevesebb versenyen adnak például műanyag poharat, helyette visszük a sajátunkét – fogalmazott Lubics Szilvia.


A környezetük is tisztább lett, és a közösségük is erősödött: az akció résztvevői

A résztvevők nemcsak szemetet szedtek, hanem az élményeket is gyűjtötték az őszi erdőn átvezető, közösségi terepfutáson és az azt követő programokon.