Szorítsunk együtt a Nagykanizsai Járásbíróság fogalmazójáért, dr. Krausz Bernadettért

Megkezdődött a 2019. évi Európai Igazságügyi Képzési Hálózat (EJTN) által szervezett THEMIS verseny Bordeaux-ban rendezett négynapos döntője. A magyar csapat egyik tagja a nagykanizsai dr. Krausz Bernadett. A döntő részleteiről az Országos Bírósági Hivatal Kommunikációs Főosztályától kértem tájékoztatást.

A magyar csapat első szereplésére a tegnapi napon került sor, a verseny írásbeli feladatának elkészítésével. A döntő rövid megnyitója, a szervezők és a zsűri köszöntője után kiosztásra került az írásbeli feladat, amely mind a nyolc csapat számára azonos: az „igazságszolgáltatáshoz való hozzáférés” témakörében a bírói függetlenséget érintő emberi jogi és uniós jogi ismereteket szintetizáló tudásra épít. Ezt követően a Francia Igazságügyi Akadémia egy-egy munkatársa kísérte a versenyző csapatokat az épület egymástól teljesen elszeparált termeibe, ahol a kapott jogeseten 10 óra 45 perctől 18 óráig dolgozhattak. A feltett kérdésekről egy maximum 10 oldalas írásműben kell értekezni. A verseny időtartama alatt a szoba csak a „szükséges keretekben” hagyható el, a versenyzők pedig előre dobozolt ebédet kaptak. Az írásbeli feladatot a zsűri értékeli és a végső pontozáskor elemzi a csapatok számára.

A zsűri tagjai az emberi jogok területének kiemelkedő európai szakemberei: dr. Francoise Tulkens, az Emberi Jogok Európai Bíróságának korábbi elnökhelyettese, Grzegorz Borkowski lengyel, az Emberi Jogok Európai Bíróságán korábban szolgálatot teljesített polgári bíró, Edith Zeller, a Bécsi Közigazgatási Bíróság bírája, az Európai Közigazgatási Bírák Szövetségének (AEAJ) elnöke, Jana Gajdosova, az Alapvető Jogok Európai Uniós Ügynökségének (European Union Agency for Fundamental Rights – FRA) munkatársa, valamint Marc De Werd, az Amszterdami Fellebbviteli Bíróság közigazgatási bírája és az Amszterdami Egyetem professzora.

A magyar csapat második megmérettetésére a verseny harmadik, csütörtöki napján kerül sor:
ennek során egy előre megadott emberi jogi jogesetről mintegy 30 perces prezentációt kell tartani, majd a zsűri és az opponensként szereplő rivális csapat kérdéseire válaszolni.

A nyertes ország csapata egyhetes tanulmányúton való részvételre kap lehetőséget bármely, tetszés szerint választott európai országba.

A fotón a magyar csapat: dr. Gyuranecz Franciska, dr. Papp Dorottya és dr. Krausz Bernadett fogalmazók, és a csapat tutora, dr. Kovács Bálint, a Szombathelyi Törvényszék polgári ügyszakos bírája, EJSZH tag szaktanácsadó bíró.

Papp Attila