Testközelből

facebook megosztás

Rendhagyó történelemórát tartottak a Kiskanizsai Általános Iskola diákjai számára a Thúry György Múzeum munkatársai hétfőn. A téma – az aradi vártanúkra emlékezve – az 1848/49-es forradalom és szabadságharc volt.

Az 1848/49-es szabadságharc köré felépített, különleges történelemórát tartottak a Kiskanizsai Általános Iskola diákjainak. A fiatalok testközelből láthattak korabeli fegyvereket, ruhákat, egyenruhákat és sok más érdekességet is. – Bemutatták a kardokat, illetve azt, hogy kell használni őket, és honnan szerezték ezeket a régi pisztolyokat, puskákat. Mindegyiknek nagyon érdekes története van. Mutattak még régi címereket és képeket is – mondta Kolarics Natasa. 

Az iskola diákjai március 15-e alkalmából már megnézték a Thúry György Múzeum tematikus tárlatát, ám akkor nem jutott mindenre idő. – Ennek a programnak volt egy olyan előzménye, hogy a március 15-ei programot bent töltöttük a múzeumban, és annyi minden érdekességet láttak a gyerekek ott, hogy az volt a kérésük, lehessen egy hosszabb lélegzetvételű történelemóra keretei közt megismerniük azokat az emlékeket, tárgyakat, fegyvereket, amiket akkor nem ismertek meg – fogalmazott Molnár István, a Kiskanizsai Általános Iskola intézményvezetője.

A Kiskanizsai Általános Iskola tanulói igazi kuriózumokkal is találkozhattak a különleges történelemórán. – Fegyvereket, puskákat, szablyákat, a jurátus szablyát, a gyönyörű, múzeumban őrzött honvéd zászlót nézhették meg a gyerekek. Találkozhattak tiszti övszalaggal, néhány irattal, illetve a numizmatikai gyűjteményünkből is több éremmel. Az egyik legérdekesebbet is kézbe foghatják most, egy háromkrajcárost, ami egy csavaros tallér úgymond – említette Kunics Zsuzsa történész-muzeológus.

A rendhagyó történelemórát az aradi vértanúkra emlékezve szervezték a Kiskanizsai Általános Iskolában.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.