Tűzoltó-diplomácia: magyarok és szlovének tanulnak egymástól

Szlovén és osztrák katasztrófavédelmi vezetőkkel is tárgyalt nemrégiben Strázsai Zoltán, a Zala Megyei Tűzoltó Szövetség elnöke, aki vendégként Magyarországot képviselte egy rangos lipai versenyen.


Katonás fegyelem jellemzi a szlovén tűzoltókat is

Mint Strázsai Zoltán elmondta, a zalai szervezetnek kiterjedt külföldi kapcsolatai vannak, a szlovénekkel például 2012-ben újították meg a partneri viszonyt. A szomszédos, alig kétmilliós országban nagy becsben tartják ezt a területet, amit jelez, hogy 150 ezer önkéntes egyesületi tag van, s még a miniszterelnök is önkéntes tűzoltó – bár persze mostanság nyilván nem vonul káresetekhez… Odaát, bármelyik pillanatban, 50 ezer tűzoltó mozgósítható, s aki egyszer beöltözött, haláláig ehhez a közösséghez tartozik, így akadnak 90 feletti veteránok is.


Strázsai Zoltán (balról a második) szlovén és osztrák katasztrófavédelmi vezetők és politikusok társaságában

A lipai versenyt a Nemzetközi Tűzoltó Szövetség (CTIF) szabályrendszere szerint rendezték, a legidősebb résztvevő 80 felett járt, a legfiatalabb 19 éves volt. Az erőpróbán hat pályát alakítottak ki, s a feladatok között akadt például staféta váltófutás több akadállyal, szerelni is kellett, méghozzá rendkívül pontosan és fegyelmezetten, mert az időn kívül számított a precíz végrehajtás is, a büntetőpontok miatt ugyanis az elsőkből simán lehettek utolsók. 

– Sok olyan apró dologra sikerült felfigyelnem, amiket itthon átadva, hasznosíthatnak a versenyzőink, a Kanizsa környéki, egyébként sikeres egyesületek is – fogalmazott az elnök. – És persze nemcsak ők, hanem mindazok, akik ugyan nem versenyeznek, de a mindennapokban helytállnak, és önkéntesként óvják településük lakóit, értékeit. Érdemes a szlovénektől a Lipán is megtapasztalt rendkívüli fegyelmet megtanulni. A viadalon szükséges pontos végrehajtás olyan rendre nevel, ami majdan bevetésnél, éles helyzetben nagyon jól jön, rutint biztosít, és ezzel növeli a hatékonyságot, eredményességet. Ez pedig akár életeket, vagyontárgyakat is menthet.


Voltak, akik csak nézték a versenyt, s úgy tanultak

A tanulási vágy, persze, kölcsönös. A szlovéneket Strázsai Zoltán meghívta korábban a Zala megyei tűzoltó versenyre, ahol számukra a vizes szerelés és a kismotorfecskendő-szerelés volt az újdonság.

A CTIF szabályrendszeréhez képest a szlovének is szolgáltak nóvummal, mesélte a zalai szövetség elnöke. Most például akadt olyan plusz versenyfeladat, amelyben a 7 fős csapatok tagjai külön-külön, de egymással párhuzamosan oldották meg a rájuk váró kihívásokat, s az utolsónak beérkező eredménye jelentette a csapatidőt, illetve –pontokat. Voltak öltözési, oltási, szerelési feladatok – s nem kizárt, hogy hasonlóval a hazai versenyeken is találkozhatnak majd az önkéntes tűzoltók.

Péter Árpád