Újabb fejlesztés: átadták a kibővített térfigyelő kamerahálózatot

A fejlesztésnek köszönhetően az elmúlt időszakban 45 kamerát szereltek fel, így a rendőrök már 129 ponton figyelhetik a legmodernebb technikával a várost. Nagykanizsa első kamerarendszerét 2004-ben építették ki, azóta önkormányzati források segítségével folyamatosan bővítették.

Az állandó biztonságtechnikai fejlesztéseket évek óta kiemelten támogatta Nagykanizsa önkormányzata. A ma átadott 22 új kamerának köszönhetően a kanizsai rendőrök a legmodernebb technikával figyelhetik már a teljes belvárost és Bagolát egyaránt. – Legfőképpen két nagyon fontos jelentősége van a rendszer működtetésének. Az egyik a mi biztonságunk biztosítása, a biztonságérzetünk növelése. A másik pedig a rendőrség munkájának könnyítése, hisz nem csak preventív, megelőző jellege van a kamerarendszernek – fogalmazott Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő.

A mostani bővítésnek köszönhetően ma már összesen 129 csúcskategóriás kamera vigyáz a kanizsaiakra. A fejlesztés során a szakemberek áttervezték az Erzsébet, a Deák, az Eötvös, valamint a Huszti teret figyelő rendszert. – Ezzel a kamerarendszerrel elérhető egy hatalmas prevenció a bűnmegelőzés területén, valamint el tudtuk érni azt, hogy Nagykanizsán a bűncselekmények száma 2010-hez viszonyítva jelentősen csökkent: 2010-ben vagyon elleni bűncselekmény 1327 történt. 2018-ban ez a szám már csak 382 volt, 2019-ben eddig 289 cselekmény történt – mondta Kékesi Ádám, a Nagykanizsai Rendőrkapitányság Közrendvédelmi Osztály vezetője.


A rendőrök már 129 ponton figyelhetik a legmodernebb technikával Kanizsát és környékét

A most kiépített rendszer egyik fő célja a helyiek biztonságérzetének növelése volt. – Ne feledjük el, hogy városban lakónak biztonságot kell éreznie. Amikor ő kilép a lakásból és elmegy vásárolni, elmegy a gyermeke az iskolába vagy elmegy a munkahelyére, akkor ezt éreznie kell. S érezheti azt is, hogy a késő délutáni órákban elengedhetjük-e a nagylányt egy iskolai rendezvényre vagy éppen moziba – hangsúlyozta Dénes Sándor, Nagykanizsa polgármestere.

Nagykanizsa a statisztikai adatok alapján az egyik legbiztonságosabb megyei jogú város ma Magyarországon, és ezeket a mutatókat tovább javíthatja a kibővített térfigyelő kamerahálózat. – Hallottam a minap egy megyei jogú város képviselőjét, aki azzal dicsekedett, hogy szeretnének a második legbiztonságosabb város lenni Nagykanizsa után. Az adataink ilyen jók. De nemcsak az adatok jók, hanem az a fajta biztonságérzet, ami szerintem Nagykanizsán megvan. Hiszünk abban, hogy sok jó ember és az odafigyelő rendőrség által lett jó ez a mutató. Ez a valóság, s a jövőben is ezt reméljük – említette Balogh László, a humán bizottság elnöke. 

A térfigyelő hálózatot egy nagykanizsai székhelyű telekommunikációs cég szakemberei bővítették.