Újabb hamis tanú a zalai stricik büntetőügyében

Egyszerű, mint az egyszeregy, de úgy tűnik, mégsem mindenkinek világos: ha valakit a rendőrség figyelmeztet a hamis tanúzás következményeire, majd pedig kihallgatja egy büntetőügyben, az illető pedig hazudik, és ez utóbb kiderül, akkor a hazug ember menthetetlenül a vádlottak padjára fog kerülni hamis tanúzás bűntette miatt. Hazudni sosem szabadna, pláne nem büntetőügyben, ugyanis annak években számolható következményei lehetnek. Így járt nemrégiben egy 46 éves, keszthelyi férfi is, aki egy zalai strici-banda büntetőügyében tett hamis tanúvallomást egy szembesítés alkalmával: a részletekről a Zala Megyei Főügyészség sajtószóvivőjét, dr. Pirger Csabát kérdeztem.

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozást folytat üzletszerűen elkövetett emberkereskedelem bűntette és más bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt. A gyanú szerint az élettársak egymással együttműködve, szexuális szolgáltatásra több személy részére megszerezték a náluk lakó lányt, aki a szolgáltatásaiért kapott pénzzel az élettársaknak elszámolt, akik az ily módon szerzett pénzből finanszírozták életvitelüket.

A nyomozó hatóság a cselekmény teljes körű felderítése érdekében igyekezett felkutatni azokat a személyeket, akik a lány szexuális szolgáltatásait az élettársak szervezésében, anyagi ellenszolgáltatás fejében igénybe vették, vagy ilyen tevékenységről tudomással bírnak. A nyomozás során – a büntetőügyben közvetítőként szereplő férfi 2018. június 7-én folytatott telefonbeszélgetésének lehallgatása kapcsán – így került látókörbe a 46 éves, keszthelyi férfi, a későbbi vádlott is. A telefonbeszélgetés tartalma alapján megalapozottan lehetett következtetni arra, hogy a vádlott tudomással bír a közvetítő prostitúciót szervező tevékenységéről, ezért őt a nyomozó hatóság 2019. február 13-án tanúként hallgatta ki.

A vádlott a hamis tanúzás törvényes következményeire történt figyelmeztetést követően érdemi vallomást tett, miszerint tudomása van arról, hogy a közvetítő nők futtatásával foglalkozik és részletesen beszámolt egy konkrét esetről is, amikor a közvetítő férfi a keszthelyi piacon egy keszthelyi lakos részére, anyagi ellenszolgáltatás fejében szexuális szolgáltatások végzése érdekében megszerezte a lányt.

Az alapügyben 2019. június 28-án, a nyomozó hatóság szembesítette a közvetítőt, és az akkor még tanú vádlottat, amikor a vádlott valótlanul úgy nyilatkozott, hogy a vele szembesített személyt nem ismeri, akiről a vallomásában beszélt, az egy másik személy volt, akinek a bal kezére egy sárkány volt tetoválva. Ez azonban hazugság volt, ezért az eljárást folytató Zala Megyei Rendőr-főkapitányság 2019. június 28-án feljelentést tett büntetőügyben elkövetett hamis tanúzás bűntette miatt ellene. A feljelentés nyomán, a Zalaegerszegi Járási Ügyészség büntető ügyben elkövetett hamis tanúzás bűntette miatt emelt vádat a 46 éves, keszthelyi férfi ellen.

Papp Attila