Választás

Polgármestert és képviselőket választott Nagykanizsa vasárnap. A szavazókörök reggel 6-kor nyitottak, a zárásig, vagyis este hét óráig csaknem 14 ezer 900 választópolgár adta le szavazatát, ez a jogosultak mintegy 38,4 százaléka. Ezzel a részvételi aránnyal Kanizsa majdnem 10 százalékkal maradt el az országos átlaghoz képest. Volt, aki már pontban reggel 6-kor, a kapunyitás időpontjában elment szavazni. Az ő feladata volt az urna és a szavazóborítékok hitelesítése is. - Fontosnak tartottam, hogy városunk jövőjéről szavazzak, sietek munkába, azért jöttem ilyen korán. Egyébként évekkel ezelőtt én is részt vettem a szavazatszámláló bizottság munkájában, tag voltam én is - mondta Tóth Lajos. Miklósfán adta le a voksát Csáki András, aki a Híradónak elmondta: eddig még egy választást sem hagyott ki. - Azért tartom fontosnak a szavazást, hogy az ember a véleményét ne csak a szájával, hanem a szavazással is kimutathassa. Úgy lehet az embernek véleménye, hogy szavaz is - fogalmazott Csáki András. 

A nap folyamán megállás nélkül járultak az urnák elé a nagykanizsai választópolgárok. Schüller Judit megosztotta a Híradóval, miért tartja fontosnak a választásokat. - Hogy fejlődjön a városunk, fejlődjön az országunk, jobban éljenek az utódaink, és úgy vezessék a várost tisztességesen, ahogy eddig is történt - nyilatkozta Schüller Judit. László István is leadta voksát vasárnap. Véleménye szerint szavazni állampolgári kötelesség, és az eredmény mindenki életét befolyásolja majd. - Nem vagyok fiatal, de minden választáson, akármilyen legyen, én részt vettem. Úgy érzem, hogy kötelességem és jó is, mivel a saját magam életét is tudom befolyásolni, bár az én szavazatom nem feltétlen elég, de úgy gondolom, hogy többen is eljönnek, tehát fontosnak tartom - árulta el László István.


A választási eredmények a héten válnak jogerőssé

Aki egészségügyi vagy egyéb okok miatt nem tudott eljutni a számára kijelölt szavazókörbe, annak mozgóurnát biztosítottak, hogy véleményt tudjon nyilvánítani. Az urnákat, végül este hétkor zárták le, majd elkezdődött a szavazatszámlálás. A nem végleges részeredményt késő este, a polgármesteri hivatalban közölte a helyi választási bizottság. - A Nagykanizsai Helyi Választási Bizottság az alábbi eredményeket állapította meg: a polgármesterek választásán Balogh László, a Fidesz Magyar Polgári Szövetség – Kereszténydemokrata Néppárt jelöltje nyert, ő lett Nagykanizsa polgármestere - mondta el Dr. Nemes Pál, a Nagykanizsai HVB elnöke. 

A jelenlegi adatok szerint – a kompenzációs listás mandátumokkal együtt – az Éljen VárosuNK! Egyesület jelöltjei közül Berta Krisztián, Bodó László, Dr. Fodor Csaba, Gábris Jácint, Gondi Zoltán, Horváth Jácint, Dr. Károlyi Attila és Dr. Schauta Marcell, míg a Fidesz-KDNP jelöltjei közül Bizzer András, Dénes Sándor, Dr. Erdős László, Radics Bálint, Szabó Szilárd és Tóth Nándor jutott be a képviselőtestületbe. A kanizsaiak Balogh Lászlót, a Fidesz-KDNP jelöltjét választották meg a város polgármesterének, vele együtt lesz 15 tagú a közgyűlés.