„Vigyázz, magánterület, a birtokot elektromos és mechanikus eszközök védik!” – mi az a megelőző jogos védelem?

A 2012. esztendőben megalkotott, új büntető törvénykönyv külön is rendelkezik az úgynevezett megelőző jogos védelemről, illetve ennek szabályairól. E jogintézménynek az a lényege, hogy bár a jogtalan támadás megkezdésére még nem került sor, illetve még támadással közvetlenül fenyegető helyzet sem alakult ki, azonban ettől függetlenül, az állampolgárnak mégis van lehetősége arra, hogy már előzetesen valamiféle védekező magatartást fejtsen ki. Mindezt azért, hogy egy későbbi, lehetséges támadás valószínűségét csökkentse, vagy azt éppen ezzel a magatartással hárítsa el.

Tehát az új büntető törvénykönyv lehetővé teszi mindenki számára, hogy előzetesen felkészüljön egy személy, vagy javak elleni jogtalan támadásra és ennek során olyan védelmi eszközt alkalmazzon, amely alkalmas lehet a jogellenes magatartás kifejtésének megakadályozására. Mindjárt hozok „gyakorlatból” vett példákat is, de először lássuk a megelőző jogos védelem jogszerűségének a feltételei:

  • kizárólag olyan védelmi rendszert lehet kialakítani, amely az élet kioltására nem alkalmas
  • a készülék vagy berendezés telepítésekor, illetve a védelmi rendszer kiépítésekor a védekezőnek mindent meg kell tennie, ami az adott helyzetben elvárható, annak érdekében, hogy a létrehozott rendszer ne okozzon sérelmet
  • a védelmi rendszer kiépítésére csak olyan módon kerülhet sor, hogy az személy vagy vagyoni javak elleni jogtalan támadást legyen képes elhárítani, vagyis a köz érdekében óvó-védő berendezések telepítésére nem kerülhet sor.

Vagyis, a „220-at” nem vezethetem bele a kerítésembe, de egy nagyobb hatóerejű villanypásztort, vagy mechanikus csapdát alkalmazhatok a saját birtokomon, ami csak sérülést okozhat, de halált nem.

Tehát nem áshatok egy két méter mély vermet, és nem rakhatom ki az alját hegyes nyársakkal, vagy karókkal, de egy ún. sakálcsapdának nevezett mechanikus csapdát, vagy NATO-hálóból kihúzott akadályrendszert felhelyezhetek, amelynek alapvető feltétele, hogy halálos sérülés okozására nem lehet alkalmas!

Minimálisan annyit meg kell tennem, hogy először is egy jól megépített, erős kerítéssel határolom körbe a birtokomat, majd a kerítésre felerősített táblával figyelmeztetek mindenkit a birtokom határán: „Vigyázz, a terület magánterület, a birtokot elektromos és mechanikus eszközök védik!”.

Ugyanígy, őrkutyát is alkalmazhatok, de ki kell táblázni, hogy vigyázz, a területet kutyák védik! És mindezt csak a saját birtokomon tehetem meg jogszerűen. Azaz, hiába dúlják fel és teszik tönkre többször is a telkem szomszédságában lévő közparkot a vandálok, mégsem vagyok jogosult arra, hogy a közparkba elektromos vagy mechanikus védelmi eszközöket telepítsek.

Papp Attila