Zalaegerszegi Törvényszék: állatkínzók és öregezők bűnperében hozhatnak jogerős döntést pénteken

facebook megosztás

O. Z. és társa éhen, szomjan, orvosi ellátás nélkül tartott három kutyát Pákán, míg J. E. és társai országszerte fosztogatták az idős embereket.

Éhen, szomjan, orvosi ellátás nélkül tartotta egy férfi és egy nő a kutyáit Pákán

Éhen, szomjan, rövid láncon, orvosi ellátás nélkül tartotta kutyáit egy férfi és egy nő Pákán. A Lenti Rendőrkapitányság munkatársai 2017 augusztusában találták meg a három kutyát, kórosan alultáplált és meggyötört állapotban: a testüket kezeletlen sebek borították, bordáik kilátszottak, erősen sántítottak. Az állatok előtt élelem és ivóvíz egyáltalán nem volt, amikor az állatvédők ellátták őket, azonnal inni kezdtek. A férfi és a nő ellen állatkínzás bűntette miatt emeltek vádat: O. Z. és társa ügyében a Lenti Járásbíróságon dr. Horváth Zsolt büntetőbíró ítélkezett első fokon, holnap pedig jogerősen is pontot tesz a bűnügy végére a Zalaegerszegi Törvényszék dr. Rupa Melinda vezette másodfokú büntetőtanácsa.

O. Z. még 2016. november 25. napján fogadott örökbe a megyeszékhelyi Bogáncs Állatvédő Egyesülettől egy akkor 4 éves, közepes testű, zsemleszínű, Rocky névre hallgató, ivartalanított staffordshire terrier kutyát, amelyet Lenti környéki tartózkodási helyére vitt. Itt az állatot 2017 júniusának végéig tartotta, majd ekkor egy nő – a féltestvére – pákai ingatlanára költözött, ahová magával vitte a kutyáját is. A nő udvarán a féltestvére által hozott kutyán kívül még két eb lakott: egy pár hónapos, német juhász jellegű, rajzos szuka, valamint 2017 júliusától egy 2 év körüli, közepes testű, fekete-fehér színű, staffordshire terrier kan.

A férfi és a nő az állatok tulajdonukba kerülésétől kezdve, egészen a rendőri intézkedés napjáig terjedő időszakban az időjárási viszontagságok elől védelmet nyújtó körülményeket nem biztosítottak. A férfi staffordshire terrier kutyája, valamint a nő német juhász kölyökkutyája az udvaron, szabadon volt, a hőség elől a növényzet alá bújva kerestek menedéket, míg a nő a fekete-fehér staffordshire terrier kan kutyát az udvar hátsó részében, egy kb. 2 méter hosszúságú láncra kötötte ki egy használhatatlan állapotú kutyaól mellé. A szerencsétlen állatot ezt követően már nem is engedte szabadon, rendszeres mozgatásáról nem gondoskodott.

A férfi és a nő 2017 nyarán a kutyáikat éheztették, élelemmel rendszertelenül, heti egy-két alkalommal látták csak el. Ezen időszakon belül a vádlottak – a nő pár hetes nyaralási célzattal, míg a férfi ismeretlen célból – el is hagyták a pákai  ingatlant, amely időre az állatok ellátását a nő által ideiglenesen befogadott, 2017. július végétől 2017. augusztus 13-14. napjáig az ingatlanon tartózkodó ismerősére bízták. Azonban az ebek élelmezéséhez szükséges kutyatápot vagy ételt nem biztosítottak, így az állatok egy körülbelül kéthetes időszakban alig kaptak élelmet. Mikor 2017 augusztusának közepén az ingatlant felügyelő személy a házból eltávozott, erre felhívta O. Z. vádlott figyelmét. Azonban a terheltek ezzel nem foglalkoztak, a kutyáik ellátásáról nem gondoskodtak, azokat élelem és víz nélkül hagyták az ingatlanon. Az éheztetés következtében mindhárom négylábú kachexiás, kórosan sovány állapotba került.

A férfi Rocky nevű kutyája – általa is tudottan – jobb hátsó végtagján krónikus csípőízületi (degeneratív) elváltozásban szenvedett, combizom-sorvadása volt, amely az állatnak állandó fájdalommal járt, ezért folyamatosan sántított. A fájdalmai miatt állandó orvosi kezelésre szoruló kutyát az állatorvoshoz egyszer sem vitte el, orvosi kezeléséről és fájdalmai csillapításáról nem gondoskodott. Ezen kívül a Rocky nevű kutya 2017 januárjának végén a szomszéd kutyákkal, míg 2017 júliusának utolsó hetében a másik staffordshire terrier kutyával összemart, amelynek következtében jobb szemfoga kiszakadt, fején, testének több pontján, a hónalji részen és a lágyéktájékon harapásokból származó sérülések keletkeztek. Ezeket a sebeket a férfi nem kötötte be, nem kezelte, az eb állatorvosi ellátása érdekében semmilyen intézkedést nem tett.

A nő fekete-fehér, staffordshire terrier kan kutyája 2017 júliusában több alkalommal is összeverekedett más ebekkel. Ennek következtében, az állat szinte teljes testfelületén harapásból eredő vérző sérülések keletkeztek, az állat fejének mindkét oldalán, a torkon, az elülső végtagokon folytonossághiányok alakultak ki, amelyek kezeléséről a nő nem gondoskodott. A kutya sebeit nem fertőtlenítette és nem kötözte be, e célból hozzá állatorvost nem hívott. Bánásmódja következtében a sérülések beterjedtek a kutya bőrének mélyebb rétegeibe, egy részük elfertőződött, és gennyes váladékkal volt fedve. De a női vádlott a németjuhász kölyökkutya orvosi ellátásáról sem gondoskodott. A kötelező védőoltásait nem adatta be, féregtelenítését elmulasztotta, így persze az sem meglepő, hogy a kutya azonosítóval, oltási könyvvel sem rendelkezett. Az oltások hiánya következtében a kölyök megbetegedett, parvo vírus fertőzte meg, azonban a női vádlott a beteg kölyökkutya állatorvosi ellátása iránt semmilyen intézkedést nem tett.

Egy névtelen bejelentés alapján derült fény a három szenvedő kutya szerencsétlen sorsára. A helyszínre érkező, zalaegerszegi Bogáncs Állatmenhely munkatársai az állatokat a nyári kánikulában víz és élelem nélkül, továbbá sebekkel a testükön, illetve betegen, ellátatlanul, kórosan lesoványodva találták, ezért értesítették a rendőrséget. A Lenti Rendőrkapitányság járőrei 2017. augusztus 16. napján a három kutyát kórosan alultáplált és meggyötört állapotban, a két staffordshire terrier kutyát a testükön kezeletlen sebekkel borítva találták, bordáik kilátszottak, a Rocky nevű kutya erősen sántított. Az állatok előtt élelem és ivóvíz egyáltalán nem volt, amikor az állatvédők ellátták őket, azonnal inni kezdtek. A bánásmód következtében a két staffordshire terrier kutya több hónapos rehabilitációra és állatorvosi kezelésre szorult, míg a parvo vírussal fertőzött, betegsége miatt kezeletlen németjuhász kölyök életét csak a gondos állatorvosi beavatkozás, infúziós kezelés alkalmazása mentette meg.

Mindezekért állatkínzás bűntette miatt kell felelnie holnap a Zalaegerszegi Törvényszék előtt O. Z. és társának, immár jogerősen is.

Első fokon tizenöt évnyi börtönt osztottak ki az „öregezőknek”, holnap meglakolhatnak jogerősen is

A Zalaegerszegi Járásbíróság 2019. május 30-án hozott ítéletet J. E. és társai bűnügyében, akik 2017 tavaszán, 3 hónap alatt 9 idős embert fosztottak ki, több mint 5 millió forintot zsákmányolva tőlük. A büntetőügyről hírportálunk korábban többször is beszámolt. A négy vádlott közül – nem jogerősen – ketten letöltendő, ketten pedig felfüggesztett büntetést kaptak a Zalaegerszegi Járásbíróság dr. Sinkó Vilmos vezette büntetőtanácsától. Az öregezők sorsáról holnap jogerősen is dönt Zala megye törvényszéke: dr. Rupa Melinda tanácsa nyilvános ülés keretében hoz majd ítéletet.

Az elsőfokú bíróság által megállapított tényállás szerint az I-IV. rendű vádlottak 2017 márciusában elhatározták, hogy megélhetésük biztosítása érdekében idős embereket fosztanak ki. 2017. március és május között az országot járták, s valamilyen ürüggyel bekéretőztek a sértettekhez, akiket a konyhába kísértek, így azok nem láthattak rá a lakás többi részére. A sértettekkel a három női vádlott közül ketten folyamatosan egy helyiségben tartózkodtak, míg a IV. rendű férfi társuk a lakás többi helyiségében felkutatta, s magához vette az ott talált pénzt és értékeket, amelyeket később egymás között szétosztottak. A bíróság megállapította, hogy a vádlottak 3 hónap alatt kilenc idős sértettet fosztottak ki Szegeden, Cegléden, Mátészalkán, Gyöngyösön, Székesfehérváron, Nagykanizsán és Zalaegerszegen. A legkisebb elkövetési érték több mint 200.000 forint volt, míg a legnagyobb meghaladta az 1 millió forintot.

A Zalaegerszegi Járásbíróság 2019. május 30-án hozott ítéletet, amelynek során több enyhítő és súlyosító körülményre is kitért. Minden vádlott esetében enyhítő körülményként értékelte, hogy kiskorú gyermekekről kell gondoskodniuk, súlyosító tényezőként a halmazati elkövetést, illetve az ilyen jellegű bűncselekmények elszaporodottságát. Az I. rendű vádlottra nézve további enyhítő körülmény volt beismerő vallomása, megbánó magatartása, rendezett életvitele, illetve az, hogy 6 sértettnek megtérítette az okozott kárt.  A II. rendű vádlott tekintetében enyhítő körülményként értékelte még részleges beismerő vallomását, a kártérítési szándékot és megromlott egészségi állapotát, viszont figyelembe vette azt is, hogy vele szemben büntető eljárás van folyamatban. A III. rendű vádlott esetében nagy nyomatékkal számított büntetlen előélete. A IV. rendű vádlottnál enyhítő körülmény volt még beismerő vallomása, súlyosító pedig a vele szemben is folyamatban lévő másik büntető eljárás.

A bíróság az I – III. rendű vádlottakat bűnsegédként, csoportosan és bűnszövetségben elkövetett kifosztás bűntettében találta bűnösnek. Az I. rendű vádlottat a 7 rendbeli elkövetés miatt – mint különös visszaesőt– 2 év börtönre ítélte, amelynek végrehajtását 5 évnyi próbaidőre felfüggesztette.

A szintén különösen visszaeső II. rendű vádlott 4 rendbeli bűncselekmény miatt 4 év börtönbüntetést, valamint 3 év közügyektől eltiltást kapott. Őt két vádpont alól felmentették.

III. rendű társukat a bíróság 2 rendbeli cselekménye miatt 2 év börtönre ítélte, amelynek végrehajtását 3 év próbaidőre felfüggesztette, s további három vádpont alól felmentette.

A IV. rendű vádlottat a bíróság bűnösnek találta 9 rendbeli csoportosan és bűnszövetségben elkövetett kifosztás bűntettében, ezért, mint különös visszaesőt 7 év letöltendő börtönre ítélte, valamint 4 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától.

Az ítélet a bejelentett fellebbezések miatt nem vált jogerőssé, abban végérvényesen a Zalaegerszegi Törvényszék dönt majd pénteken.

Papp Attila

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.